ßßß Cookit - przepis na Udka kurczaka po meksykańsku

Udka kurczaka po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Barbara Sowa
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Region: kuchnia meksykańska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (20 głosów)
12 pałek (podudzi) kurczaka
puszka (25 dag) czerwonej fasoli
puszka (40 dag) pomidorów pelati
łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki czerwonego wina
2 cebule
ząbek czosnku
po szczypcie startej gałki muszkatołowej
mielonych goździków i cynamonu
pęczek posiekanej natki pietruszki
pieprz
sól
olej do smażenia
Udka kurczaka po meksykańsku - sposób przygotowania: Natrzyj udka solą i pieprzem, zrumień na rozgrzanym tłuszczu, ułóż w żaroodpornym naczyniu, a na pozostałym na patelni oleju przesmaż plastry cebuli i posiekany czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane pomidory wraz z zalewą, wino i fasolę. Mieszając, zagotuj i przypraw sos do smaku, po czym polej nim udka. Nakryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po wyjęciu posyp potrawę natką pietruszki. Podawaj z pieczywem lub ryżem i miską kolorowych sałat
Kurczak w 40 ząbkach czosnku
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/43110359/udka+kurczaka+po+meksykansku/p