ßßß Cookit - przepis na Bigos litewski

Bigos litewski

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Region: kuchnia wschodnioeuropejska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (12 głosów)
Bigos litewski - składniki:
1 główka białej kapusty
1/2 kg kwaśnych jabłek
sok z cytryny
2 cebule
po 30 dag karkówki wieprzowej i mięsa z zająca oraz resztek pieczeni wołowej albo cielęcej
3-4 łyżki smalcu
15-20 dag kiełbasy myśliwskiej
1 pęczek włoszczyzny
2 listki laurowe
po 3 ziarenka jałowca i ziela angielskiego
1 łyżeczka ziarenek pieprzu
Bigos litewski - sposób przygotowania: Włóż do garnka oczyszczoną i obraną włoszczyznę oraz surowe mięso. Dodaj wszystkie przyprawy, posól do smaku i zalej wrzącą wodą tak, aby składniki były przykryte. Gotuj około godziny na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmij je, a powstały bulion przecedź. Kapustę poszatkuj, zalej wrzącą wodą, osącz i przełóż do rondla o grubym dnie. Zalej bulionem mięsnym, gotuj 40 minut. Gdy kapusta będzie miękka, dodaj do niej jabłka (obrane, pokrojone na cząstki i skropione sokiem z cytryny). Wymieszaj, podgrzewaj kolejne 20 minut. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na smalcu. Ugotowane mięso i pieczeń wołową pokrój na kawałeczki, dodaj do cebuli i krótko podsmaż razem. Włóż do kapusty, podgrzewaj na minimalnym ogniu jeszcze przez godzinę. Na koniec dodaj pokrojoną kiełbasę myśliwską i przypraw do smaku. Bigos jest najlepszy następnego dnia po przygotowaniu.
Idealny na święta bigos staropolski. Z jabłkami duszonymi w czerwonym winie
Pan Tadeusz, czyli ostatnie zrazy na Litwie
zapach w chwili recytacji wieszcza snuł się po salonie. Starym wojakom widać nie wystarczała strawa duchowa, którą trzynastozgłoskowcem dostarczał im mistrz. Raczej można przypuszczać, że opisy bigosu litewskiego, chołodźca, zrazów, kapłonów czy barszczu tylko zaostrzały apetyty. Nic dziwnego. W
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/33086627/bigos+litewski/p