Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia wschodnioeuropejskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (12 głosów)Bigos litewski - składniki:1 główka
białej kapusty1/2 kg kwaśnych
jabłeksok z cytryny2
cebulepo 30 dag
karkówki wieprzowej i
mięsa z zająca oraz resztek pieczeni wołowej albo cielęcej3-4 łyżki
smalcu15-20 dag
kiełbasy myśliwskiej1 pęczek
włoszczyzny2
listki laurowepo 3 ziarenka jałowca i
ziela angielskiego1 łyżeczka ziarenek
pieprzuBigos litewski - sposób przygotowania: Włóż do garnka oczyszczoną i obraną
włoszczyznę oraz surowe
mięso. Dodaj wszystkie
przyprawy,
posól do smaku i zalej wrzącą
wodą tak, aby składniki były przykryte. Gotuj około godziny na wolnym ogniu. Gdy
mięso będzie już miękkie, wyjmij je, a powstały
bulion przecedź.
Kapustę poszatkuj, zalej wrzącą
wodą, osącz i przełóż do rondla o grubym dnie. Zalej
bulionem mięsnym, gotuj 40 minut. Gdy
kapusta będzie miękka, dodaj do niej
jabłka (obrane, pokrojone na cząstki i skropione
sokiem z cytryny). Wymieszaj, podgrzewaj kolejne 20 minut.
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na
smalcu. Ugotowane
mięso i pieczeń wołową pokrój na kawałeczki, dodaj do
cebuli i krótko podsmaż razem. Włóż do
kapusty, podgrzewaj na minimalnym ogniu jeszcze przez godzinę. Na koniec dodaj pokrojoną
kiełbasę myśliwską i przypraw do smaku. Bigos jest najlepszy następnego dnia po przygotowaniu.Idealny na święta bigos staropolski. Z
jabłkami duszonymi w
czerwonym winiePan Tadeusz, czyli ostatnie zrazy na Litwie

zapach w chwili recytacji wieszcza snuł się po salonie. Starym wojakom widać nie wystarczała strawa duchowa, którą trzynastozgłoskowcem dostarczał im mistrz. Raczej można przypuszczać, że opisy bigosu litewskiego, chołodźca, zrazów, kapłonów czy barszczu tylko zaostrzały apetyty. Nic
dziwnego. W