Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Wiesław BoberŚrednia ocena potrawyOceń przepis (14 głosów)Zupa ziemniaczana górska (ziemnioczonka) - składniki:1.5 l wody750 g ziemniakówpęczek włoszczyznycebulakilka suszonych grzybówpieprzsól30 g masła2 płaskie łyżki mąkimajeranekmagginatka pietruszkikawałek wędzonki lub schabZupa ziemniaczana górska (ziemnioczonka) - sposób przygotowania: Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj z rozdrobnionymi warzywami i grzybami do miękkości. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę, rozprowadź ją wywarem i dodaj do zupy. Zagotuj, dopraw przyprawami i posyp natką pietruszki. Zupa zyska na smaku, gdy wraz z ziemniakami gotujesz kawałek wędzonki lub schabu. Podawaj z bagietkączosnkową lub kminkową.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu