ßßß
Składniki:2 blachy: 10×40 i 20 x 40 lub jedna duża, o wielkości piekarnika1 kg mąki pszennej poznańskiej150 g masła1 i 1/2 szklanki cukru1 i 1/2 szklanki mleka5 jajek100 g drożdży250 g sera białego półtłustego*150 g serka waniliowego100 g rodzynekkruszonka:1/2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru50 g masła
Przygotowanie:Rodzynki zalewamy wrzątkiem.Mleko podgrzewamy – do 40 stopni. Rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy cały cukier. Odstawiamy na około 40 minut – zaczyn powinien mieć konsystencję pianki i mocno urosnąć.W międzyczasie topimy masło.Do zaczynu wsypujemy mąkę.Wbijamy jaja.Mieszamy.Zaczynamy wyrabiać i podlewamy tłuszczem.Wyrabiamy aż zacznie odstawać od miski , około 10 minut.Gotowe ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.Formy smarujemy masłem i wykładamy papierem.Serek mieszamy z twarogiem.Ciasto dzielimy na dwie części ( jeśli pieczemy w keksówce i blaszce jak ja – 2/3 i 1/3 ).Wykładamy ciasto. Smarujemy serem, obsypujemy osączonymi rodzynkami.Z podanych składników zagniatamy kruszonkę, posypujemy ciasto.Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto wyciągamy z pieca.
Powiązane notki:Razowa drożdżówka z serem, owocami i kruszonkąTradycyjne Maślane Rogaliki z różą – przepyszneRogaliki maślane z powidłami morelowymi i masłem orzechowymCiasto drożdżowe – babka śniadaniowa z kruszonkąWielka drożdżówka ( ciasto drożdżowe ) z truskawkami i kruszonką