ßßß
SKŁADNIKI:3 szklanki mąki3/4 szklanki mleka5 dkg drożdży2 jajka3/4 szklanki cukru1/4 kostki masła1 łyżka cukru waniliowego1/2 kg białego sera1 szt serek daniocukier puder (ilość wg własnego smaku)ewentualnie rodzynkiPRZYGOTOWANIE:Przygotowujemy rozczyn : podgrzać lekko mleko, dodać łyżkę cukru, 10 dag drożdży i łyżkę mąki, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia ok 20 minut. Rozczyn przygotować w większej misce - mocno się "rozrasta".Następnie roztapiamy 1/4 kostki masła i ostudzamy. Mąkę łączymy z cukrem i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, przelewamy do mąki, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h.FARSZ: ser zmielić lub zmiksować, dodać cukier puder i serek danio. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 1/2 cm. nakładać farsz i zwijać dowolne kształty. Bułki smarować roztrzepanym białkiem . Piec 20 minut w temp 180 stopni. Smacznego:)