ßßß

Składniki ( 2 keksówki 10 x 25 cm)ciasto:1 4/5 szklanki mąki ( ok. 230 g ) tortowej125 g masła1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mleka3 duże jaja1 łyżka cukru z wanilią1 łyżeczka olejku cytrynowego2 łyżki jasnego miodu + łyżka1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki solibakalie:1 1/2 szklanki suszonej żurawiny1/2 szklanki rodzynek400 g mieszanki kandyzowanych owoców (agrest, wiśnie, skórki, dynia) ( 2 szklanki)3/4 szklanki wody1 łyżeczka olejku rumowegoPrzygotowanie:Rodzynki i żurawiny zalać wrzątkiem z olejkiem rumowym, odstawić do wystudzenia ( możecie użyć alkoholu, wtedy jednak moczenie dobrze jest wydłużyć np. na całą noc, ponieważ alkoholu nie podgrzewamy ).Formy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę , powinno to trwać ok. 5-8 minut.Dodawać kolejno jajka, następne wbijać po połączeniu z masą. Miksować ok. 10 minut.Miksując wlać 2 łyżki miodu. Połączyć.Włączyć piekarnik na 165 stopni, bez termoobiegu.Partiami ucierać z mąką przesianą z proszkiem i solą oraz mlekiem, najlepiej jest to zrobić w dwóch turach.Na koniec masę połączyć z olejkiem i gałką.Dodać osączone bakalie, syrop zachować, oraz kandyzowane owoce.Wymieszać łyżką, przelać do form i piec do suchego patyczka ok. 50 minut.Po upieczeniu do syropu dodać pozostałą łyżkę miodu, wymieszać i posmarować gorące ciasto. Czynność kilkakrotnie powtórzyć.Kroić po wystudzeniu.Smacznego!Powiązane notki:Świąteczny KEKS bakaliowy mój wigilijny przepis ze zdjęciami