ßßß
Składniki ( około 12 kotletów )500 g zmielonego mięsa z indyka2 cebule ( 200 g)3 ząbki czosnku1 kajzerka1 jajo1 łyżeczka tabasco1 łyżka słodkiej papryki2 łyżki oleju1 łyżeczka soli ( płaska )mąka do obtoczenia i kilka łyżek tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:Bułkę namoczyć w gorącej wodzie.Cebulę i czosnek posiekać, po czym podsmażyć na rozgrzanym oleju.Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, przyprawy jajo i ciepłą cebulę. Wyrobić jednolitą masę.Na patelni rozgrzać tłuszcz ( olej , oliwę ).Formujemy kotlety, obtaczając je w mące.Smażymy z dwóch stron po około 5 minut z każdej, jeśli tłuszczu jest za mało dodajemy 1/2 szklanki wody – kotlety będą się dusić i staną się delikatniejsze.Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kaszą ( ulubioną) ,ryżem , ziemniakami oraz surówką, na zdjęciu surówka z czarnej rzepy.Polub Bloga na FACEBOOKU ! ( więcej zdjęć i nowinek ! )Powiązane notki:Kotlety mieloneSzybkie chilli con carneTradycyjne chrupiące placki ziemniaczaneSekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartąPraktyczne porady: Darmowy obiad lub poczęstunek – czyli jak zrobić idealny farsz mięsny do krokietów, pierogów, pasztecików lub smakowitą pastę do chleba