Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Teraz już z pewnością
mogę to stwierdzić, że udało mi się kupić pyszne
mięso z indyka. Mam nadzieję , że pamiętacie o tym ,żeby w miarę możliwości kupować zawsze to zmielone, najlepiej kawałki wybrane od razu na miejscu ( gotowe
mięso - zmielone wcześniej nie
daje pewności tego iż jest świeże – wtedy polecam wybrać to w hermetycznym opakowaniu ). Kotlety z
indyka są bardzo wdzięczne wręcz rozpuszczają się w ustach, dzięki
przyprawom i
cebulce stają się czymś na prawdę niecodziennym. U nas z sosem i
kaszą gryczaną , jakoś ostatnio nie
mogę się od niej opędzić i często mam na nią ochotę.
Składniki ( około 12 kotletów )500 g zmielonego
mięsa z indyka2
cebule ( 200 g)3 ząbki
czosnku1
kajzerka1
jajo1 łyżeczka
tabasco1 łyżka
słodkiej papryki2 łyżki
oleju1 łyżeczka
soli ( płaska )
mąka do obtoczenia i kilka łyżek tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w gorącej wodzie.
Cebulę i
czosnek posiekać, po czym podsmażyć na rozgrzanym
oleju.Do
mięsa dodać odciśniętą
bułkę,
przyprawy jajo i ciepłą
cebulę. Wyrobić jednolitą masę.Na patelni rozgrzać tłuszcz (
olej ,
oliwę ).Formujemy kotlety, obtaczając je w
mące.Smażymy z dwóch stron po około 5 minut z każdej, jeśli tłuszczu jest za mało dodajemy 1/2 szklanki
wody – kotlety będą się dusić i staną się delikatniejsze.Podajemy z ulubionymi dodatkami, np.
kaszą ( ulubioną) ,
ryżem ,
ziemniakami oraz surówką, na zdjęciu surówka z czarnej
rzepy.Polub Bloga na FACEBOOKU ! ( więcej zdjęć i nowinek ! )Powiązane notki:Kotlety mieloneSzybkie
chilli con carneTradycyjne chrupiące placki ziemniaczaneSekrety „Męskiej uczty” : kotlety z
piersi z kurczaka, ziemniaczane
pure i
kalafior z
masłem i
bułką tartąPraktyczne porady: Darmowy obiad lub poczęstunek – czyli jak zrobić idealny farsz
mięsny do krokietów, pierogów, pasztecików lub smakowitą pastę do
chleba