Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Każdy lubi domowe
pieczywo, a to z
razowej mąki jest dodatkowo zdrowe. Ciepłe
drożdżowe bułeczki z puszystym miąższem i chrupiącą skórką , będą idealne na śniadanie ale też na kolację, u nas z
dżemem truskawkowym – mojej roboty – bo taki smakuje nam najbardziej. Podaję Wam konkretny rodzaj
mąki jakiego użyłam , gruboziarnista struktura
mąki krupczatki z pewnością wpłynęła na konsystencję ciasta, a później gotowego wypieku.

Składniki:500 g
mąki pszennej ( 350 g razowej 1850 i 150 g
mąki krupczatki )2 łyżki
cukru1
jajko2-3 łyżki stopionego
masła60 g
drożdży1 szklanka
mlekaszczypta
solisłonecznik do posypaniaPrzygotowanie:
Mleko podgrzewamy.
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki
mleka. Dodajemy
cukier i odstawiamy do wyrośnięcia.Do
mąki dodajemy
cukier, zaczyn,
jajo,
sól,
mleko i mieszamy.Wyrabiając dodajemy stopione
masło.Wyrabiamy 10 minut.Odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na 8 dużych porcji, obtaczamy w
mące ,przekładamy na blachę z papierem do pieczenia,smarujemy
mlekiem, obsypujemy
słonecznikiem do wyrośnięcia na 15-20 minut.Pieczemy w 180-190 stopniach z termoobiegiem.

mniam!Powiązane notki:Szybkie Bułeczki
Razowe z
bananem i
migdałami (w 15 minut ) WegańskieSzybkie żytnie bułeczki ( lub
chleb ) pełnoziarniste ze
słonecznikiem i
serek waniliowyŻytnie
bułki Kajzerki z
siemieniem lnianym