Wykonanie
Od kiedy zrobiłam bułeczki pierwszy raz robię je regularnie:) Za każdym razem wrzucam nowe dodatki, zmieniam formy i kształty. Ostatnio zrobiłam z samej
mąki pełnoziarnistej ale słabo wyrosły, dzisiaj wymieszałam dwa rodzaje
mąki (pełnoziarnistą i
tortową) i wyrosły wspaniale. Wyszły pachnące
masłem i
mlekiem, lekko słodkie w smaku a
siemię lniane dodało im wyrazistości. Jak na razie moje ulubione:)
składniki:ok. 300 g
mąki pszennej pełnoziarnistejok. 200g
mąki pszennejok. 200-250ml ciepłego
mleka15 g świeżych
drożdży1
jajko20 g miękkiego
masła2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
solipół szklanki
siemienia lnianegoZ
drożdży, pół szklanki
mleka, łyżeczki
mąki i łyżeczki
cukru przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na ok. 30 min.W misce mieszamy
mąkę z
solą i
siemieniem lnianym, dodajemy
jajko i
masło, wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie powoli wlewając resztę
mleka mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego
mleka). Miskę przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową łączeniami do dołu. Aby naciąć bułeczki sypiemy szczyptę
mąki na środek i kroimy
ostrym nożem. Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut, aż będą rumiane.