Wykonanie
Przepyszne, mięciutkie, długo zachowują swoją świeżość. Jestem im wierna już wiele lat. Nie pamiętam skąd mam przepis, ale jest ze mną już bardzo długo i zawsze, ale to zawsze wychodzą właściwe i pysznie! Polecam wszystkim serdecznie, bo naprawdę warto :)Potrzebujemy:- 300ml letniego
mleka,- 1 roztrzepane
jajko,- 2 łyżki roztopionego
masła,- 4,5szkl
mąki pszennej,- 2 łyżki
cukru,- 2 - 3 łyżki
siemienia lnianego,- 1op suchych
drożdży,- 1,5 łyżeczki
soli,dodatkowo:-
mleko lub roztrzepane
jajko,-
siemię lniane do posypania.Wszystkie składniki umieścić w odpowiedniej kolejności w maszynie do
chleba (bądź wyrobić ręcznie). Ustawić program ciasto (ok. 1,5godz - 20min mieszania, 70min czas na wyrośnięcie). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość formować ok. 16 - 18 bułeczek i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30min. Po tym czasie posmarować
bułki mlekiem lub roztrzepanym
jajkiem i posypać
siemieniem lnianym. Piec w 185st przez 20 - 25min.