Wykonanie
Były ostatnio same białe
bułki. Przyszedł czas na zdrowsze, pełnoziarniste bułeczki. Pomocny oczywiście okazał się blog Izy, gdzie znalazłam przepis i po lekkiej modyfikacji wyszły takie bułeczki:
Składniki:100g pełnoziarnistej
mąki żytniej150g pełnoziarnistej
mąki pszennej75 ml ciepłego
mleka75 ml ciepłej
wody1 łyżka
masła1
jajko15g
drożdży1 płaska łyżeczka
soli1/2 płaskiej łyżeczki
cukru4 łyżki mielonego
siemienia lnianegojajko do posmarowania i coś do posypania (u mnie
otręby owsiane)
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej
wody z dodatkiem
cukru i łyżeczki
mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki połączyć, dodać wyrośnięte
drożdże i wyrobić. Można to zrobić mikserem lub ręcznie, jak ja. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie zagnieść kilkoma ruchami i podzielić na 6 równych części. Zrobić kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować
jajkiem, naciąć i posypać. Piec 15min w temp. 200st. C.