Wykonanie
Z okazji Dnia Babci był obiad...nie było pieczonych słodkości..był tradycyjny
schabowy,
sałatka z marynowanej
marchwi, latte i kupne pączki :-) Wszystkiego Najlepszego babciu - słyszałam głos moich dzieci a sama fotografowałam moje dzieło :-)
Sałatka marynowana w soku z
pomarańczy z dodatkiem lekko słodkiego
masła sezamowego, który jak zwykle otrzymałam od Primavika - dziękuję bardzo!
przepis własnySkładniki: sałatki1 fioletowa
marchew1 pomarańczowa
marchew1 żółta
marchew1 czerwona hiszpańska
pomarańczaSkładniki: dresingusok z jednej czerwonej
pomarańczysok z połowy
cytrynykawałek 2 cm
imbiru1/2 łyżeczki mielonego
anyżu1/2 małej
chili2 łyżeczki
masła sezamowego ( takiego )1/4 szklanki
oliwy z oliwekgarść
tajskiej bazyliiSkładniki: dodatkówgarść świeżej
tajskiej bazyliiodrobina siekanego
szczypiorku2 łyżki białego
sezamu1 czerwona
pomarańcza pokrojona w cząstki
Przygotowanie:
Marchew obrać i ściąć plastry obierakiem do warzyw, przełożyć do dużego naczynia, dodać filetowaną
pomarańcze.
Sezam uprażyć na suchej patelni. W blenderze umieścić wszystkie składniki dresingu, zmiksować na gładką masę, dresing przelać do naczynia z
marchewką i
pomarańczą, wszystko dokładnie wymieszać, dodać na końcu prawie cały uprażony
sezam oraz posiekany
szczypiorek, przemieszać i wyłożyć do misy. Udekorować cząstkami
pomarańczy, świeżymi listkami
bazylii oraz
sezamem. Smacznego.