Wykonanie

Farszynki to nic innego jak cienkie
ciasto drożdżowe (takie jak na pizzę) wypełnione pikantnym nadzieniem z
mięsa mielonego i warzyw. Podałam je na ciepło z
sosem czosnkowym, bo takie najbardziej lubimy. Już od dłuższego czasu rozglądałam się za
mąką typu 00 czyli specjalną do ciasta na pizzę czy calzone ale nigdzie jej nie mogłam znaleźć. Wreszcie taką prawdziwą włoską
mąkę udało mi się kupić w sklepie internetowym FRISCO . Przy okazji zrobiłam większe zakupy na Święta, korzystając z tego, że kurier dostarczył mi je pod same drzwi. Miałam okazję się przekonać, że ciasto z takiej
mąki jest faktycznie trochę inne- bardziej elastyczne i nie lepi się jak zwykłe
drożdżowe.Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto:225 g
mąki pszennej typu 00 (ewentualnie innej "zwykłej"
mąki)135 ml ciepłej
wody15 g
drożdży1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oleju na nadzienie:300 g
mięsa mielonego (najlepiej
wołowiny)1/2 puszki
kukurydzy1/2 puszki
fasoli2 łyżki
koncentratu pomidorowego1
cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprzostra paprykazioła prowansalskie2 łyżki
oleju na wierzch:1
jajkołyżeczka
ziół prowansalskich100 g
mozzareliDrożdże zalać
wodą, dodać
cukier i łyżkę
mąki. Odstawić na kilka minut. Kiedy ruszą dodać pozostałą
mąkę,
olej i
sól. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać
olej i zeszklić
cebulę. Wrzucić
mięso, podsmażyć i dodać
przecier pomidorowy. Doprawić
przyprawami, rozdrobnionym
czosnkiem a na końcu dodać
fasolę i
kukurydzę. Przestudzić.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować je na kształt koła. Na każdy placek nałożyć po porcji farszu i zlepić brzegi tak samo jak zlepia się pierogi, podwijając rogi do środka tak, aby powstał kształt rogalika. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Posmarować rozbełtanym
jajkiem. Na wierzchu ułożyć po plasterku
mozzarelli i posypać
ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż będą złote.A jeśli ktoś byłby ciekaw jak wygląda taka
mąka to tak:
