ßßß Cookit - przepis na BISZKOPT Z JABŁKAMI, GALARETKĄ I BITĄ ŚMIETANĄ

BISZKOPT Z JABŁKAMI, GALARETKĄ I BITĄ ŚMIETANĄ

nazwa

Wykonanie

Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną zawsze szybko znika z talerzy,wystarczy że się śmietana zsiądzie i już jest krojone.Delikatny biszkopt,na to jabłka z galaretką i puszysta śmietana.Polecam :)
SKŁADNIKI:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jaja ubijamy mikserem z cukrem na puszystą pianę,dodajemy olej,mąki i proszek.Delikatnie mieszamy,wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy 35 minut w 160-170 *C.
Przestygnięty biszkopt przekrawamy na wzdłuż na dwie połówki.
JABŁKA :
1 kg jabłek startych na tarce jarzynowej
1 i 1/2 galaretki cytrynowej
4 łyżki cukru
Jabłka zagotowujemy z cukrem,puszczą jeszcze trochę soku ale on się zredukuje,wsypujemy suche galaretki,gotujemy na małym ogniu mieszając,aż galaretki się rozpuszczą.Czekamy aż jabłka przestygną,wkładamy do lodówki na 20-30 minut,masa zacznie szybko teżec.
ŚMIETANA :
250 ml śmietany 30 %
1/2 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/4 szklanki ciapłej wody
1 łyżka cukru
Zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrem na puch,wlewamy tężejącą już galaretkę.Dokładnie mieszamy.
Na pierwszy biszkopt kładziemy jabłka,przykrywamy go drugim biszkoptem a na wierzch bita śmietana.Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny aż galaretki stężeją.
Smacznego!
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/04/biszkopt-z-jabkami-galaretka-i-bita.html