Wykonanie
Pyszna szarlotka, na półkruchym spodzie z prażonymi
jabłkami i
bitą śmietaną. Przepis jest prosty, przygotowanie kruchego ciasta,
jabłek oraz
bitej śmietany jest łatwe, a po upieczeniu szarlotka jest bardzo smaczna i efektowna. Możemy upiec je na walentynki i ozdobić czekoladowymi serduszkami, polecam.

Składniki ciasta na tortownicę 24 cm:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia80 g
margaryny1
żółtko3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
śmietanyZ podanych składników zagniatamy półkruche ciasto, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy
mąki.
Jabłka prażone :4-5
winne jabłka3 łyżki
cukru1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanejcynamon do smaku
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki ( bez gniazd nasiennych ), przekładamy do garnka łącznie z
cukrem i prużymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy
jabłka są już miękkie, zakręcamy gaz i doprawiamy do smaku
cynamonem. Po całkowitym ostygnięciu dodajemy
mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Śmietana :200 ml
śmietany 30 %1
cukier waniliowy1 śmietanfixodrobina czerwonego barwnika lub 1 łyżka soku z
buraczkaŚmietanę ubijamy na najwyższych obrotach z
cukrem waniliowy. Kiedy jest już ubita dodajemy śmietanfix, barwnik i mieszamy.
Śmietanę odkładamy w chłodne miejsce.Przygotowanie :Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dno rozkładamy ciasto i wykładamy
jabłka.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 35-40 minut.Jabłecznik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto wyciągamy z formy, rozkładamy równomiernie
bitą śmietanę i dekorujemy dowolnie. Smacznego.
