Wykonanie

Maturalny maraton powoli dobiega końca. Po ochłonięciu stwierdzam, że matury zapiszą się w mojej pamięci dość pozytywnie. Stresu było więcej, niż potrzeba - ale może to i dobrze. Kalkulując, już nie
mogę doczekać się studiów. Stojąc przed szafą i pakując swoje życie do plecaka, który zmieści się w samolocie, codziennie pisuję z przyszłymi współlokatorami z Anglii. Odliczam. W końcu to już praktycznie tylko tydzień do przeprowadzki.World Baking Day . Brzmi znajomo? A może spotykacie się z tą nazwą po raz pierwszy? Niezależnie od odpowiedzi, jedno jest pewne - każdego ucieszy odrobina słodkości upieczona przez bliską osobę. Nie zawsze ma się czas o tym pamiętać, nie zawsze ma się na tyle samozaparcia, by uruchomić piekarnik i stworzyć coś dobrego. Może właśnie dlatego powstała ta akcja - Światowy Dzień Pieczenia
mówi sam za siebie: czas coś upiec i mile kogoś zaskoczyć. Można przy okazji skorzystać z atrakcyjnej aplikacji, którą znajdziecie na stronie WBD, która pozwoli Wam "zamanifestować" to na Facebooku. Ja piekłam dla znajomej. Może na ostatnie wspólnie zjedzone śniadanie przed moją przeprowadzką do Anglii. Takie, które jest czymś pomiędzy śniadaniem a deserem. Ciasto owsiane czy owsianka? To koniec końców tylko nazwa. Liczy się przepyszny smak, jaki dają gorące
jagody zatopione w
kokosowo-owsianym cieście z posmakiem
wanilii i delikatną
słodyczą jabłka.To moja propozycja - a co Wy na to? Gorąco zachęcam Was do posmakowania tej owsianki - nie tylko w Światowy Dzień Pieczenia, ale i każdego poranka lub popołudnia, w ramach całkiem lekkiego deseru. Mam też nadzieję, że choć jedną osobę czytającą to namówiłam, by w najbliższą niedzielę - 18 maja - postać odrobinę dłużej w kuchni, by móc ucieszyć kogoś pięknie pachnącym, smacznym wypiekiem./2 porcje/- 50g
płatków owsianych
- 2 łyżki
mąki żytniej- 1 łyżka
mąki kokosowej*- 1/4 szklanki
jogurtu naturalnego- 1/4 szklanki
mleka- 1 łyżka
miodu- 1
białko- 1/2 szklanki
borówek amerykańskich- 1 średnie
jabłko- 1/2 łyżeczki
soku z cytryny- 1/3 łyżeczki ekstraktu z
wanilii- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli-
margaryna**
Mąki,
płatki owsiane,
sól i
proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy
jogurt,
mleko,
miód,
białko, ekstrakt z
wanilii i
sok z cytryny. Mieszamy z suchymi składnikami. Połowę
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, a drugą połowę kroimy w kostkę. Wraz z
borówkami dodajemy je do owsianej masy, dokładnie mieszamy i przekładamy do lekko natłuszczonego
margaryną żaroodpornego naczynia. Pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.*w tym przypadku można użyć wiórek
kokosowych**można zastąpić dowolnym tłuszczem: na przykład
olejem kokosowym, rzepakowym bądź
masłem