ßßß Cookit - przepis na Owsiane ciasto kokosowo-jagodowe: World Baking Day

Owsiane ciasto kokosowo-jagodowe: World Baking Day

nazwa

Wykonanie

Maturalny maraton powoli dobiega końca. Po ochłonięciu stwierdzam, że matury zapiszą się w mojej pamięci dość pozytywnie. Stresu było więcej, niż potrzeba - ale może to i dobrze. Kalkulując, już nie mogę doczekać się studiów. Stojąc przed szafą i pakując swoje życie do plecaka, który zmieści się w samolocie, codziennie pisuję z przyszłymi współlokatorami z Anglii. Odliczam. W końcu to już praktycznie tylko tydzień do przeprowadzki.
World Baking Day . Brzmi znajomo? A może spotykacie się z tą nazwą po raz pierwszy? Niezależnie od odpowiedzi, jedno jest pewne - każdego ucieszy odrobina słodkości upieczona przez bliską osobę. Nie zawsze ma się czas o tym pamiętać, nie zawsze ma się na tyle samozaparcia, by uruchomić piekarnik i stworzyć coś dobrego. Może właśnie dlatego powstała ta akcja - Światowy Dzień Pieczenia mówi sam za siebie: czas coś upiec i mile kogoś zaskoczyć. Można przy okazji skorzystać z atrakcyjnej aplikacji, którą znajdziecie na stronie WBD, która pozwoli Wam "zamanifestować" to na Facebooku. Ja piekłam dla znajomej. Może na ostatnie wspólnie zjedzone śniadanie przed moją przeprowadzką do Anglii. Takie, które jest czymś pomiędzy śniadaniem a deserem. Ciasto owsiane czy owsianka? To koniec końców tylko nazwa. Liczy się przepyszny smak, jaki dają gorące jagody zatopione w kokosowo-owsianym cieście z posmakiem wanilii i delikatną słodyczą jabłka.
To moja propozycja - a co Wy na to? Gorąco zachęcam Was do posmakowania tej owsianki - nie tylko w Światowy Dzień Pieczenia, ale i każdego poranka lub popołudnia, w ramach całkiem lekkiego deseru. Mam też nadzieję, że choć jedną osobę czytającą to namówiłam, by w najbliższą niedzielę - 18 maja - postać odrobinę dłużej w kuchni, by móc ucieszyć kogoś pięknie pachnącym, smacznym wypiekiem.
/2 porcje/
- 50g płatków owsianych
- 2 łyżki mąki żytniej
- 1 łyżka mąki kokosowej*
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 białko
- 1/2 szklanki borówek amerykańskich
- 1 średnie jabłko
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- margaryna**
Mąki, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy jogurt, mleko, miód, białko, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Mieszamy z suchymi składnikami. Połowę jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, a drugą połowę kroimy w kostkę. Wraz z borówkami dodajemy je do owsianej masy, dokładnie mieszamy i przekładamy do lekko natłuszczonego margaryną żaroodpornego naczynia. Pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
*w tym przypadku można użyć wiórek kokosowych
**można zastąpić dowolnym tłuszczem: na przykład olejem kokosowym, rzepakowym bądź masłem
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/05/owsiane-ciasto-kokosowo-jagodowe-world.html