Wykonanie
Weekendowe śniadania na słodko to już chyba taka nasza mała tradycja. Gdy tylko mam wolny weekend staram się przygotować choć jedno śniadanie na słodko, z górą
owoców lub świeżo wyciśniętym
sokiem z
pomarańczy. Dziś wybór padł na placki
jogurtowe z
jabłkiem. Poniższa porcja spokojnie starczy na 2 osoby, przygotowanie masy zajmie Wam około 10 minut plus czas potrzebny na smażenie. Małe przyjemności, niewielkim nakładem pracyTo co robimy jutro placki jogurtowe?Składniki:
Mąka pełnoziarnista 3 łyżki
Jogurt naturalny 3 łyżki
Jabłko 3 małe szt.
Jajko 1 szt.
Mleko 3 łyżki
Miód 1 łyżeczka
Olej kokosowy 3 łyżki (płynny)+ odrobina do smażeniaSzczypta
soliSposób przygotowania:W misce łączymy
jajko,
jogurt,
mleko i
olej, całość dokładnie mieszamy po czym stopniowo zaczynamy dosypywać
mąkę, ja wykorzystałam akurat
mąkę jaglaną i placuszki wyszły super. Na koniec dodajemy łyżeczkę
miodu oraz szczyptę
soli.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do masy (przed dodaniem odsączam
jabłka z soku, który puściły aby ciasto nie było zbyt rzadkie). Patelnię smarujemy delikatnie
olejem kokosowy i smażymy placki
jogurtowe na niewielkim ogniu.

Placki są bardzo
jabłkowe, pyszne, delikatne. Podajemy z ulubionymi
owocami lub domową
konfiturą. Ja nadal cieszę się jesiennym zapasem mojej czekośliwki, więc wybór dodatku do placków
jogurtowych z
jabłkiem był prosty 😉 Całość posypałam kruszonymi
orzechami laskowymi i jest pyszka!Miłego weekenduSmakUlaPodziel się...