Wykonanie
Zima nieodzownie kojarzy się z
mandarynkami, a przynajmniej nam, ponieważ właśnie wtedy z jadamy je kilogramami :) Więc kiedy znalazłam ten przepis u Agatki, wiedziałam, że muszę upiec to ciasto. Wyszło bardzo pyszne, aromatyczne, wilgotne. Wierch ciasta można dowolnie udekorować - polewą z
cukru pudru, polewą
kakaową, roztopioną
czekoladą czy też można posypać
cukrem pud rem. Ograniczyłam się ak urat do tej ostatniej wersji :) Polecam!


Składniki:1 kostka
margaryn y200 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej4
jajka120 g
cukru pudru1
cukier waniliowy1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaolejek pomarańczowykilka
mandarynek (u mnie 5 dużych
owoców)Dodatkowo:dowolna polewa lub
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1.
Mandarynki obieramy, dzielimy i przekrawamy na mniejsze kawałki.2.
Miękką margarynę ucieramy z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym.3. Do masy dodajemy po jednym
jajku st ale ucierając, a następ nie dodajemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy odrobinę
olejku pomarańczowego (ewentualnie
cytrynowego).4. Do masy dodajemy pokrojone
mandarynki i mieszamy łyżką.5. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej
olejem i obsypanej
bułką tartą. C iasto pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 minut.6. Po upiecz eniu polewamy wcześniej przygotowaną polewą lub posypujemy cuk rem pudrem.Smacznego!!!Źródło: Agatka gotuje i smakuje