Wykonanie
Święta - które niestety już minęły - kojarzą mi się z różnego typu
ciasteczkami... nie wiem
czemu tak jest... lubie to całe wycinanie, ozdabianie, tworzenie nowych samków, a jeszcze bardziej lubię zadowoloną minę mojej córeczki, która obowiązkowo pomaga mi w tych działaniach:)
ciasteczka z kruchego ciasta są o tyle dobre, że można dodać do ciasta dosłownie wszystko -
orzechy,
czekoladę,
sezam,
rodzynki itp., a i tak będą pyszne i co najważniejsze zawsze można stworzyć niepowtarzalną kombinację i tylko naszą:) na chwlę przed Wigilią znalazłam w szafce
sezam i tak powstały
ciasteczka w wersji opisanej poniżej.SKŁADNIKI3 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru pudru2
jajka2
żółtka1 kostka
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
sezamucukier waniliowyWszystkie suche składniki mieszamy razem, a następnie wcieramy w nie
margarynę, aż powstanie coś, co przypomina grudki mokrego piasku. Następnie dodajemy
jajka i
żółtka i szybko zagniatamy ciasto - to bardzo ważne, bo czym dłużej wyrabiamy ciasto, tym twarsze będzie po upieczeniu. wyrobione ciasto chłodimy ok. godziny w lodówce, a nastepnie dzielimy na części,wałkujemy na placki rubości ok. 0,5 cm i wycinamy
ciastka. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 - 20 minut. Gotowe i przestudzone
ciastka można dowolnie udekorować lub polać
czekoladą.
SMACZNEGO :)P.S.Zamiast
mąki ziemniaczanej możecie dać
budyń bez
cukru (oczywiście pół szklanki) - zadanie spełni, a dodatkowo będziecie
mieli ciekawy aromat i kolor:)