Wykonanie

Składniki na 4 sztuki:1 opakowanie
suszonych drożdży (7g)4 szklanki (250 ml)
mąki1 1/2 szklanki ciepłej
wody1/3 szklanki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soliDodatki:300 g
pieczarekpół pęczka
natki pietruszki8 plastrów
bekonu i/lub
szynka szwarcwaldzka
oliwki2 kule
mozzarelli100 g
parmezanu1
jajko, do posmarowania
sos pomidorowy:2 duże, bardzo dojrzałe
pomidory2 ząbki
czosnku, w plastry1 łyżka
białego octu winnegosól i
cukieropcjonalnie świeża
bazylia lub łyżeczka
suszonego oregano
1.
Drożdże rozpuścić z
wodą.
Mąkę wymieszać, w misce miksera, z
solą. Dodać rozpuszczone
drożdże,
oliwę i wyrobić gładkie ciasto, mikserem (końcówki haki). Odstawić w naoliwionej misce, aż podwoi objętość.2. W tym czasie przygotować sos.
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w ósemki. Podgrzać 2 łyżki
oliwy i zaromatyzować ją plastrami
czosnku. Wyjąć
czosnek i wrzucić
pomidory. Odparować większość soku, dodać
sól,
cukier,
czosnek i
ocet i smażyć jeszcze przez 5 minut. Można dodatkowo zmiksować.3.
Pieczarki pociąć w plastry i usmażyć z posiekaną
natką, na 2 łyżkach
oliwy (w wysokiej temperaturze).4.
Bekon wysmażyć na grillowej patelni, aż będzie chrupki.4. Ciasto wyłożyć na blat, naoliwić lekko wałek i przygotować 4 owalne placki. Każdy placek posmarować sosem, zachowując dwu centymetrowy brzeg.

5. Na jednym
boku ułożyć
pieczarki,
bekon i plastry
mozzarelli. Drugim przykryć dodatki, zlepić boki, dociskając palcem. Zlepiony bok posypać
parmezanem i zwinąć w rulon.

6. Przygotowane pierogi posmarować rozmąconym
jajkiem i piec około 20 minut w 210 stopniach.

Więcej pomysłów i codziennych inspiracji na faceb ooku