Wykonanie
Dokładnie: najwyższa
pora na przygotowanie pizzy. Takiej własnej, domowej. Bez gotowego ciasta. Wszystko od A do Zet przygotowane, wymieszane, ugniecione przeze mnie.Ponieważ weekend, zgodnie z przewidywaniami, zapewnił nam rozrywkę w postaci 0 stopni Celsjusza oraz padający od rana do wieczora śnieg (?!), postanowiłam wykorzystać ten czas i zabrać się za przygotowanie prawdziwej pizzy. W związku z tym, że niniejsze postanowienie było dość spontaniczne, postanowiłam wykonać ją ze składników, które akurat miałam w lodówce (pogoda zniechęcała do wychodzenia z domu, więc robienie dodatkowych zakupów nie wchodziło w tym przypadku w grę).Do tematu podeszłam odrobinę niepewnie, bo pomimo tego, że miałam okazję przygotowywać już podobne ciasto (w tym konkretnym przypadku do calzone), to jakoś wydawało mi się, że w kwestii pizzy
mogę przeceniać trochę moje zdolności kulinarne... Oceńcie sami :)
Składniki na ciasto:500g
mąki pszennej250-300 ml letniej
wody25g
drożdży piekarskich (16g
suszonych drożdży)2 łyżeczki miałkiej
soli1 łyżeczka
cukruszczypta
cukru3 łyżki
oliwy z oliwy------------------------------------------------------------------------------------------------------Rozdrabniamy
drożdże. Dodajemy 3 łyżki letniej
wody i szczyptę
cukru.Odstawiamy na 15 minut, żeby
drożdże zaczęły "pracować".
Mąkę przesiewamy do salaterki.Wzdłuż brzegów naczynia sypiemy
sól, a do środka wlewamy zaczyn z
drożdży.Dodajemy
cukier,
oliwę i stopniowo letnią
wodę.Dobrze mieszamy widelcem.Wyrabiamy ciasto 5-10 minut. Jeśli to konieczne, dodajemy odrobinę
wody i
mąki.Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne, formujemy z niego kulę.Przekładamy ciasto do dużej miski, wierzch nacinamy na krzyż koniuszkiem noża.Przykrywamy naczynie folią do żywności lub wilgotną ściereczką, by zapobiec wysychaniu ciasta.Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1-2 godziny, żeby podwoiły swoją obecność.Wyrabiamy ciasto minutę i ręcznie rozprowadzamy je na wysmarowanej
oliwą blasze. Aby ciasto było lepsze, przykrywamy formę ściereczką i po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Sos + pozostałe składniki:400g
pomidorów w kawałkach z puszki250g
mozzarelli1 łyżka
suszonego oreganokilka plastrów
szynkioliwki1-2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliweksól------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mozzarellę kroimy na małe kawałki i odstawiamy na sitku, by ociekła
woda.Do miseczki wkładamy
pomidory i przeciśnięty przez praskę
czosnek,
suszone oregano oraz 2 łyżki
oliwy. Solimy i próbujemy
pomidory.
Pomidory rozprowadzamy na cieście, obficie skraplamy
oliwą.Dodajemy pokrojoną w kawałki
szynkę i
oliwki.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Po 12 minutach pieczenia dodajemy
mozzarellę.Pieczemy jeszcze 6 minut. Skórka i wierzch ciasta powinny nabrać złocistego koloru.
Przepis zaczerpnięty z książki "Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska" autorstwa Laury Zavan.