Wykonanie
Brukselka ma więcej przeciwników niż zwolenników. Sama też mam z nią problem. Z
bułką tartą i
masłem jest nie do zaakceptowania. W połączeniu z innymi warzywami psuje mi smak tych drugich, puree z
parmezanem i gałką jest zjadliwe, ale nie zachwyca. Może powinnam odpuścić, bo
brukselka pozostanie
brukselką, ale kiedy leży taka biedna, zapomniana przez większość kupujących,
daję jej jeszcze jedną szansę. I co? Okazuje się, że odnalazła się doskonale w towarzystwie
pietruszki, okraszona smakiem
kopru włoskiego,
rozmarynu i
czosnku. Pleśniowa, kremowa gorgonzola oddała jej swoją ostrą nutę i tym sposobem stworzyłam danie kompletne.Składniki:2 szklanki
brukselki, obranej3
pietruszki, obrane i pokrojone w cienkie plastry, skośnie1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego1 łyżka
oleju ryżowego1 łyżka
miodu eukaliptusowego2 łyżki
soku z cytrynysól morskaświeżo mielony
pieprz2 gałązki świeżego
rozmarynu w trakcie pieczenia:
czosnek,
płatki zimnego
masłado podania: 80 g
sera gorgonzola i/lub
wędzony łosoś, siekane
pistacjeWymieszać
olej,
miód, igiełki
rozmarynu,
sok z cytryny, nasiona,
sól i
pieprz. Dodać warzywa i dokładnie połączyć z sosem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni), w naczyniu do zapiekania, na 30 minut. Po tym czasie wyjać dodać plasterki
czosnku i
płatki masła. Wymieszac i piec dalej przez 10 minut. Powinny być zrumienione. Gorące warzywa podać w głębszej miseczce i od razu posypać pokruszonym
serem, który powinien się roztopić. Dodatkowo mozna podac plaster
wędzonego łososia i obowiązkowo posypac siekanymi
pistacjami.