Wykonanie
Smaczny paj polecam każdemu! Przepis pochodzi z książki "Härliga pajer" Kristiny Eriksson i Anny Clar é n.

Składniki:(4 porcje) 1 dl = 100ml patrz miarkiCiasto:1 ½ dl
mąki pszennej1 dl
mąki grahamowej / żytniej125 g
margaryny4 łyżki
wodyForma 26cm.Wkład:1
cebula2 ząbki
czosnkumargaryna do smażenia1
czerwona papryka1 - 2
piersi z kurczaka1 łyżeczka
papryki½ łyżeczki
pieprzu kajeńskiego
sólMasa jajeczna:3
jajka2 dl crème fraiche lub
śmietany1 dl
mleka2 dl tartego
seraSposób przygotowania:Włącz piekarnik na 200 ° C. Ciasto : pomieszaj
margarynę,
mąkę i po trochu dodawaj
wody. Zostaw ciasto w lodówce na pół godziny. Następnie wywałkuj ciasto lub wyłóż rękoma - ja tak robię, szybciej i łatwiej. Podziuraw dno ciasta widelcem. Podpiecz na środkowej półce w piekarniku ok 10 min.Wkład : pokrój
cebulę,
czosnek i usmaż na
margarynie, pokrój
paprykę i dorzuć do
cebuli,zostaw na kilka minut. Umyj
kurczaka, pokrój w kawałki i usmaż na innej patelni. Następnie p ołącz z
cebulą,
papryką,dodaj
przyprawy.Masa j ajeczna : Włóż wkład do formy zalej polewk ą i piecz ok 30-40 min, aż się zarumieni. Smacznego!
