Wykonanie
Dziś kolejne ciasto tym razem zaczerpnięte tutaj . Fantastycznie wyglądający
biszkopt. A to połączenie
śmietany z wiórkami czekoladowymi i masą
truskawkową, po prostu przepyszne. Polecam.



Składniki:4
jajka4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki2 łyżki suchego
maku1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając
cukier, dodać
żółtka, zmiksować. Dodać
mąkę, wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
mak, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, Piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.Składniki na masę
truskawkową:500 g
truskawek ( mogą być mrożone ) + 1/3 szklanki
wody1/2 szklanki
cukru1 opakowanie
galaretki truskawkowej1
budyń śmietankowy ( + 1/4 szklanki
wody )Wykonanie:Do rondelka wlać ok 1/3 szklanki
wody, dodać
truskawki i
cukier, pogotować kilka minut, rozdrobnić blenderem. Dodać suchą
galaretkę, nadal podgrzewając, połączyć z masą. Proszek budyniowy rozmieszać z około 1/4 szklanki
wody, wlać do gotującej masy truskawkowej, pogotować do zgęstnienia, zdjąć z ognia, przestudzić.Schłodzoną, ale jeszcze niezupełnie zastygniętą masę wyłożyć na pierwszy blat
biszkoptu makowego, schłodzić w lodówce.Składniki na masę straciatella:300 g
śmietany 30 - 36%3 łyżki
cukru pudru80 g startej na tarce
czekolady ( gorzka lub
mleczna )1 łyżka
żelatynyWykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder. Dodać startą
czekoladę, delikatnie wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody, przestudzić, dodać do masy śmietanowej. Masę straciatella wyłożyć na masę
truskawkową, przykryć drugim
biszkoptem.Dodatkowo:dowolna
polewa czekoladowaposiekane
migdałyWierzch ciasta można dowolnie udekorować np polać
polewą czekoladową i posypać posiekanymi
migdałami lub
orzechami.Smacznego!