Wykonanie
Dziś równie szybkie i skoro jest
czosnek i ...
chilli, także smaczne danie, które często przygotowuję, kiedy nie mam czasu zająć się obiadem wymagającym dłuższych działań. Zresztą w tygodniu, prowadzenie kuchni, to raczej szybka i sprawna operacja wynikająca z obowiązku, -choć na pewno miłego - zrobienia obiadu dla mojej rodziny. Za to czasem w sobotę lub niedzielę można bardziej się wykazać, zwłaszcza popijając w trakcie przygotowań ulubionego burgunda.Tak więc,
tuńczyk z
makaronem, czy żeby lepiej brzmiało spagetti z kawałkami
tuńczyk w
sosie jogurtowo-
kaparowym. Lubię, to danie, szybko się przygotowuje i dzieciaki je bardzo lubią. Dlatego w spiżarni zawsze mam w rezerwie puszki
tuńczyka.
Składniki:*
makaron typu spagetti (500 g)* kawałki
tuńczyka (dwie małe puszki, 2 x 185 g,)*
jogurt naturalny (duże opakowanie 400g, musi być gęsty)*
cebula*
czosnek*
chilli*
kapary*
oliwki (teraz wykorzystałem faszerowane
anchois, fajny smak)*
natka pietruszki*
cytryna (połowa)*
ocet balsamiczny (pół łyżeczki)*
pieprz*
sól*
oliwa z oliwekWykonanie:Drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek lekko podsmażamy na
oliwie, dodajemy odrobinę
chilli. Wrzucamy
kapary,
oliwki, chwilę całość mieszamy na małym ogniu łyżką, dodając kawałki
tuńczyka łącznie z zalewą z puszki i
ocet balsamiczny. Aby uniknąć, ewentualnego rozwarstwienia się
jogurtu, musimy go przed dodaniem do potrawy wymieszać w osobnej miseczce z dolanym ciepłym sosem jaki wytworzył się wcześniej w rondlu. Całość ponownie wlewamy do rondla i chwilę dusimy na bardzo małym ogniu. Dodajemy poszatkowaną
natkę pietruszki,
pieprz sól i sos gotowy.Makron, tradycyjnie al dente, aby zaraz po ugotowaniu, bez płukania przełożyć do rondla z sosem i kilkanaście
razy wstrząsnąć, żeby
makaron związał się z sosem. Podawać od razu, posypany
natką pietruszki i skropiony
cytryną.
Smacznego.