ßßß
Składniki:* makaron typu spagetti (500 g)* kawałki tuńczyka (dwie małe puszki, 2 x 185 g,)* jogurt naturalny (duże opakowanie 400g, musi być gęsty)* cebula* czosnek* chilli* kapary* oliwki (teraz wykorzystałem faszerowane anchois, fajny smak)* natka pietruszki* cytryna (połowa)* ocet balsamiczny (pół łyżeczki)* pieprz* sól* oliwa z oliwekWykonanie:Drobno pokrojoną cebulę i czosnek lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy odrobinę chilli. Wrzucamy kapary, oliwki, chwilę całość mieszamy na małym ogniu łyżką, dodając kawałki tuńczyka łącznie z zalewą z puszki i ocet balsamiczny. Aby uniknąć, ewentualnego rozwarstwienia się jogurtu, musimy go przed dodaniem do potrawy wymieszać w osobnej miseczce z dolanym ciepłym sosem jaki wytworzył się wcześniej w rondlu. Całość ponownie wlewamy do rondla i chwilę dusimy na bardzo małym ogniu. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, pieprz sól i sos gotowy.Makron, tradycyjnie al dente, aby zaraz po ugotowaniu, bez płukania przełożyć do rondla z sosem i kilkanaście razy wstrząsnąć, żeby makaron związał się z sosem. Podawać od razu, posypany natką pietruszki i skropiony cytryną.
Smacznego.