Wykonanie

Ciasto500 g
mąki1 szkl
mleka20 g
drożdży1 łyżka
cukruszczypta
soli50 g
masłanadzienie1
karp ok 1,5 kg
sólpieprzpieprz ziołowy3 łyżki
bułki tartej1
jajkoszczypta
miętyszczypta
majerankuszczypta
oregano1 łyżka
kaparówKarpia oprawić , umyć, odciąć głowę (głowa i pozostałości przydadzą się na
wywar do barszczyku).
Ostrym i wąskim nożem odfiletować
karpia , zdjąć skórę i zemleć w maszynce do
mięsa.Dodać
bułkę tartą,
kapary,
jajko i
przyprawy, dobrze wyrobić masę.
Mąkę wsypać do miski,
mleko podgrzać na ciepło, dodać
cukier i
drożdże, dobrze wymieszać.
Masło rozpuścić. Do
mąki dodać
sól wlać
mleko z
drożdżami i
masło , wyrobić ciasto i zagnieść.Odłożyć do wyrośnięcia.Odłożyć trochę ciasta na dekoracje, resztę rozwałkować na kwadrat.Wyłożyć masę
rybną uformować na kształt
ryby i przykryć
ciastem, dopasować i nadmiar ciasta odciąć. skleić bok i podwinąć pod spód.Z reszty ciasta wyciąć płetwy i łuski, posmarować kulebiak
białkiem, obłożyć kulebiak łuskami i płetwami tak by wyglądał jak
ryba,odstawić do wyrośnięcia i nagrzać piekarnik do temp 170 st.Posmarować kulebiak
białkiem i wstawić do piekarnika na ok 50 min, w połowie pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 160 by łuski
ryby nie przypaliły się zbyt mocno.


