ßßß Cookit - przepis na Owocowy torcik z ciasta francuskiego

Owocowy torcik z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Bardzo efektowny i nawet nie wymagający dużego nakładu pracy, a efekt zachwyci każdego gościa :). Wbrew pozorom łatwo się go kroi.
Składniki :
500 g ciasta francuskiego
300 g brzoskwiń z puszki
300 g krojonego ananasa z puszki
1/2 opakowania budyniu waniliowego
150 g cukru pudru
3-4 łyżki likieru jajecznego
250 g śmietany 18%
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru kryształu
3 łyżeczki żelatyny
400 g śmietany 36%
50 g gorzkiej czekolady
150 ml soku z brzoskwiń rozcieńczonego z wodą + 3 łyżki
Opis wykonania :
Ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować i wykroić za pomocą obręczy z tortownicy śr. 26 cm dwa blaty.
Blaty ułożyć na papierze i po nakłuwać widelcem, piec w 180 C ok. 15 - 20 minut.
Brzoskwinie i ananasy odcedzić, drobno pokroić w kostkę, syrop z brzoskwiń rozcieńczyć pół na pół (150 ml + 3 łyżki ). Budyń wymieszać z 3 łyżkami rozcieńczonego soku, pozostały sok zagotować i dodać rozcieńczony budyń i ugotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać owoce dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Jeden z upieczonych blatów dzielimy na kroimy na 6 części. Cukier puder mieszamy z likierem i ucieramy, aż uzyskamy gładki lukier. Lukrujemy trójkąty i odkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i tworzymy wzorki na trójkącikach.
Kwaśną śmietanę ucieramy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Śmietankę ubijamy na sztywno.
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, aby napęczniała. Rozpuścić w 50 ml gorącej wody do żelatyny dodać 2 łyżeczki mieszanki kwaśnej śmietany wymieszać i dodać do pozostałej, wymieszać. Całość delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką, wstawić na 10 minut do lodówki.
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego, na blat całego ciasta nałożyć owoce następnie wycisnąć śmietanę ułożyć wachlarze z ciasta i udekorować wg. uznania.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/owocowy-torcik-z-ciasta-francuskiego.html