Wykonanie
Bardzo efektowny i nawet nie wymagający dużego nakładu pracy, a efekt zachwyci każdego gościa :). Wbrew pozorom łatwo się go kroi.Składniki :500 g
ciasta francuskiego300 g
brzoskwiń z puszki300 g krojonego
ananasa z puszki1/2 opakowania budyniu
waniliowego150 g
cukru pudru3-4 łyżki
likieru jajecznego250 g
śmietany 18%2 łyżeczki
cukru waniliowego4 łyżki
cukru kryształu3 łyżeczki
żelatyny400 g
śmietany 36%50 g
gorzkiej czekolady150 ml
soku z brzoskwiń rozcieńczonego z
wodą + 3 łyżkiOpis wykonania :Ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować i wykroić za pomocą obręczy z tortownicy śr. 26 cm dwa blaty.Blaty ułożyć na papierze i po nakłuwać widelcem, piec w 180 C ok. 15 - 20 minut.
Brzoskwinie i
ananasy odcedzić, drobno pokroić w kostkę,
syrop z
brzoskwiń rozcieńczyć pół na pół (150 ml + 3 łyżki ).
Budyń wymieszać z 3 łyżkami rozcieńczonego soku, pozostały sok zagotować i dodać rozcieńczony
budyń i ugotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać
owoce dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Jeden z upieczonych blatów dzielimy na kroimy na 6 części.
Cukier puder mieszamy z
likierem i ucieramy, aż uzyskamy gładki
lukier. Lukrujemy trójkąty i odkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli
wodnej czekoladę i tworzymy wzorki na trójkącikach.Kwaśną
śmietanę ucieramy z
cukrem kryształem i
cukrem waniliowym.
Śmietankę ubijamy na sztywno.
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej
wody, aby napęczniała. Rozpuścić w 50 ml gorącej
wody do
żelatyny dodać 2 łyżeczki mieszanki kwaśnej
śmietany wymieszać i dodać do pozostałej, wymieszać. Całość delikatnie wymieszać z ubitą
śmietanką, wstawić na 10 minut do lodówki.Krem nałożyć do rękawa cukierniczego, na blat całego ciasta nałożyć
owoce następnie wycisnąć
śmietanę ułożyć wachlarze z ciasta i udekorować wg. uznania.