Wykonanie
Ciasto z
biszkoptami jest jednym z szybkich ciast bez pieczenia,a może raczej deserem.Często je przygotowuję ze względu na swoją prostotę i nieograniczone możliwości w użyciu
owoców.Biszkoptowa fantazja przeważnie się udaje dlatego polecam to lekkie ciasto na zimno :)
SKŁADNIKI:2 paczki okrągłych
biszkoptów2 duże
jogurty naturalne 400 g Pilos1 mała
śmietana 12% ,200 g2
cukry waniliowe Castello2 duże łyżki
cukru2 duże łyżki
żelatyny spożywczej namoczone w 1/4 szklanki gorącej
wodyBITA ŚMIETANA:1 mały kubek
śmietany 30%, 200 g Pilos1 śmietanfix1
cukier waniliowy1 łyżeczka
cukruDODATKOWO:
brzoskwinie,
ananasy z puszki,słodkie
kakaoPrzygotowanie:W dużej misce mieszamy
jogurty,
śmietanę 12 %,
cukier i
cukry waniliowe aż składniki się połączą.Dodajemy rozpuszczoną
żelatynę,energicznie mieszamy unikniemy wtedy zbrylenia się
żelatyny.Do masy dodajemy
biszkopty,całoś ć lekko mieszamy i wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą(ja dodatkowo posypałam dno tortownicy słodkim
kakao).Wkładamy do lodówki na kilka godzin,najlepiej na całą noc.Gdy ciasto stężeje,wykładamy na wierzch
owoce.Zimną
śmietanę 30% wlewamy do wysokiego naczynia z
cukrami i ubijamy mikserem na sztywno.Gdy jest ubita wsypujemy śmietanfix,mieszamy i wykładamy
śmietanę na
owoce,dekorujemy
ananasami i
brzoskwiniami.Ponownie schładzamy około 1-2 godzin.Po tym czasie z ciasta ściągamy górną częś ć tortownicy,obcinamy brzegi foli i można podawa ć .