ßßß
A oto przepis. SkładnikiSpód:– około 200 g biszkoptówMasa serowa:-500 g gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego o smaku waniliowym-250 ml śmietanki kremówki 36% schłodzonej-4 łyżki cukru lub cukru waniliowego-2,5 łyżki żelatyny lub inny środek żelujący w proporcjach wg przepisu na opakowaniuWierzch:– 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej– 5 połówek brzoskwiń z puszkiWykonanie:Żelatynę rozpuszczamy z cukrem w 0,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, ubijamy na sztywno śmietanę za pomocą miksera. Do ubitej śmietany dodajemy jogurt lub serek oraz masę żelatynową i delikatnie mieszamy całość łyżką. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Na biszkopty wlewamy masę jogurtową i odstawiamy całość do lodówki, na ok. 2 godziny, do stężenia. Po odczekaniu 1 godziny galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kroimy brzoskwinie w kawałki i układamy w dekoracyjne kawałki. Gdy galaretka będzie już tężejąca wylewamy ją na wierzch sernika i czekamy aż całkowicie zastygnie.
A tak już wyglądał kawałek na talerzu przygotowany do zjedzenia:
Polecam i smacznego: