Wykonanie
Moi domownicy uwielbiają słodkości, które są pochłaniane w mgnieniu oka, co oczywiście mnie bardzo cieszy. Mój P. już od dłuższego czasu miał ochotę na sernik na zimno, więc w końcu postanowiłam, że trzeba zrobić mu przyjemność. Z
owoców, które preferuje są
brzoskwinie, jakoś sernik na zimno kojarzy mi się z
truskawkami, ale postanowiłam zmienić to przyzwyczajenie i zrobić górę
brzoskwiniową. Zobaczcie efekt.
A oto przepis. SkładnikiSpód:– około 200 g
biszkoptówMasa serowa:-500 g gęstego
jogurtu naturalnego lub
serka homogenizowanego o smaku waniliowym-250 ml
śmietanki kremówki 36% schłodzonej-4 łyżki
cukru lub
cukru waniliowego-2,5 łyżki
żelatyny lub inny środek żelujący w proporcjach wg przepisu na opakowaniuWierzch:– 2 opakowania
galaretki brzoskwiniowej– 5 połówek
brzoskwiń z puszkiWykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy z
cukrem w 0,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, ubijamy na sztywno
śmietanę za pomocą miksera. Do ubitej
śmietany dodajemy
jogurt lub
serek oraz masę
żelatynową i delikatnie mieszamy całość łyżką. Na dnie tortownicy układamy
biszkopty. Na
biszkopty wlewamy masę
jogurtową i odstawiamy całość do lodówki, na ok. 2 godziny, do stężenia. Po odczekaniu 1 godziny
galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kroimy
brzoskwinie w kawałki i układamy w dekoracyjne kawałki. Gdy
galaretka będzie już tężejąca wylewamy ją na wierzch sernika i czekamy aż całkowicie zastygnie.
A tak już wyglądał kawałek na talerzu przygotowany do zjedzenia:
Polecam i smacznego: