Wykonanie
Przedstawiam jedno z najłatwiejszych do wykonania ciast. Prawie, że "bez pieczenia", bo przecież tak naprawdę pieczeniem trudno nazwać te 10-15 minut, których potrzebuje
ciasto francuskie. :) Szarlotka na cieście francuskim to pyszny, letni deser, idealny dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi ciastami z kremem.
1 opakowanie
ciasta francuskiego4 duże
jabłkaok. 250 ml
wody1 opakowanie
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
cynamonucukierżelatynacukier puder do posypania1.
Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne.
Jabłka pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać
wodę,
cukier waniliowy,
cynamon i zwykły
cukier - ilość zależna od kwaśności użytych
jabłek. Chwilę gotować. Ja lubię, kiedy
jabłka są jeszcze odrobinę chrupiące, nie całkiem rozgotowane.2.
Ciasto francuskie przekroić na pół. Jedną połowę ciasta podzielić na 12 kwadratów. Ciasto upiec w piekarniku rozgrzanym do 220 st, aż będzie złote. Jeśli ciasto bardzo napuszy się podczas pieczenia, spłaszczyć je, dociskając, gdy lekko przestygnie.
3. Blat ciasta ułożyć w dostosowanej rozmiarem formie do pieczenia. Kiedy masa
jabłkowa będzie już gęsta, przełożyć ja na ciasto i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć kwadraty z ciasta. Lekko docisnąć dłonią i posypać obficie
cukrem pudrem.Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.