ßßß
1 płat ciasta francuskiego1 jajo2 średnie jabłkacukier waniliowy i cynamon wg uznanialukier:0,5 szklanki cukru pudru3/4 łyżki wody0,5 łyżeczki soku z cytrynyJabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a ćwiartki na plasterki.Ciasto rozwinąć, wyrównać załamania.Szklanką wykroić parzystą liczbę kółek.Z okrawków zagnieść ciasto, rozwałkować, czynność powtórzyć.Jajo rozkłócić.Na każdym kółeczku układać parę plasterków jabłka, dać szczyptę cukru waniliowego i szczyptę cynamonu, brzegi delikatnie wysmarować rozkłóconym jajem.
Przykryć drugim krążkiem.Lekko rozciągając, docisnąć krawędzie palcem, następnie widelcem.Na środku ostrym nożem zrobić małe nacięcie na krzyż.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.Składniki na lukier dokładnie wymieszać, jeszcze ciepłe ciasteczka polukrować.