Wykonanie
Zróbcie od razu z podwójnej porcji, dobrze Wam radzę ;-)
1 płat
ciasta francuskiego1
jajo2 średnie
jabłkacukier waniliowy i
cynamon wg uznania
lukier:0,5 szklanki
cukru pudru3/4 łyżki
wody0,5 łyżeczki
soku z cytrynyJabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a ćwiartki na plasterki.Ciasto rozwinąć, wyrównać załamania.Szklanką wykroić parzystą liczbę kółek.Z okrawków zagnieść ciasto, rozwałkować, czynność powtórzyć.
Jajo rozkłócić.Na każdym kółeczku układać parę plasterków
jabłka, dać szczyptę
cukru waniliowego i szczyptę
cynamonu, brzegi delikatnie wysmarować rozkłóconym
jajem.
Przykryć drugim krążkiem.Lekko rozciągając, docisnąć krawędzie palcem, następnie widelcem.Na środku
ostrym nożem zrobić małe nacięcie na krzyż.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.Składniki na
lukier dokładnie wymieszać, jeszcze ciepłe
ciasteczka polukrować.