Wykonanie
Tort Fryzyjski pochodzi z kuchni niemieckiej.Jest wyjątkowo kruchy (uwielbiam), pyszny rozpływa się w ustach mmmmm.Powaliło Nas na kolana połączenie
śmietany z powidłami.Oj jakie to było pyszne!
Składniki:
Ciasto francuskie(arkusz) - 1 sztukapowidła - 290 gram
cukier - 1 łyżka
cukier puder - 1 i 1/2 łyżki
cukier waniliowy - 1szt (16rgram)
śmietana 36% - 5 łyżek
Wykonanie:Rozwijamy
ciasto francuskie, wycinamy koła tej samej wielkości(położyłam talerz deserowy i w/g niego cięłam).Przekuwamy widelcem, na jednym z nich na środku wycinamy koło - szklanką może być;) i teraz w koło symetrycznie na 8 części.Smarujemy ten nacięty okrąg
wodą i posypujemy
cukrem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200*C i pieczemy 15 minut ( bez termoobieguPo wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż ostygnie.W tym czasie ubijamy
śmietanę z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym.Na okrąg ( ten bez
cukru) rozsmarowujemy powidła, następnie
śmietanę. Na wierz układamy "trójkąty" jakbyśmy tworzyli wachlarz a na środek koło które wycinaliśmy szklanką.Smacznego!W oryginalnym przepisie jest
mowa o 2 łyżkach
śliwowicy, ja z tego zrezygnowałam, gdyż jadła też go nasz córka;) Do
śmietany proponowane jest dodanie zagęstnika - także zrezygnowałam, gdyż dobra
śmietana tego nie potrzebuje, a tort znika błyskawicznie;)