Wykonanie
Rewelacyjny przepis, szybki i smaczny, a co za tym idzie zdrowy. Przepis pochodzi z programu Nigela Slatersa i jest fenomenalny jak na tak proste danie.

Składniki :1 opakowanie
soczewicy zielonej20-30 dag
boczku wędzonego2-3
marchewki1/2 ły ż eczki
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowej0,5 l
bulionu3 łyżki
masła2
cebulenatka pietruszkiOpis wykonania :
Boczek kroimy na większa kostkę, podsmażamy w dużym garnku na niewielkiej ilości
oliwy.
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na plasterki, dodajemy do
boczku,przykrywamy i dusimy razem przez 5 minut.Następnie dodajemy
przyprawy,
paprykę,
cynamon, gałkę oraz niewielką ilość
soli i
pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy i wsypujemy
zieloną soczewicę. Całość zalewamy
bulionem i dusimy ok. 30 minut. Jeżeli płyn za szybko zostanie wchłonięty możemy dodać
wody.
Cebulę obieramy i kroimy na cztery, jeżeli
cebule są duże to na osiem części.
Masło rozgrzewamy i dodajemy
cebule, dusimy na małym ogniu, aż do miękkości
cebuli i gdy będzie lekko skarmelizowana.Ugotowany gulasz posypujemy posiekana
natką pietruszki i uduszona
cebulą.



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy