Wykonanie
Mając więcej czasu, postanowiłam w końcu opisać wykonanie laleczki barbie jest bardzo łatwa w wykonaniu :).

Składniki :ciasto
biszkoptowe : z 1,5 porcji klikMasa malinowa :500g
mascarpone200 g kremówki 36 %2 łyżki
cukru waniliowego100 g
cukru kryształ6 łyżeczek
żelatyny400 g
malinMasa jogurtowa z
wanilią :300 g
jogurtu naturalnegolaska wanilii lub pół łyżeczki pasty waniliowej50 g
cukru pudru4 łyżeczki
żelatynyskórka z połowy
cytryny2 łyżki
soku z cytryny170 ml
śmietanki 36 %Poncz :szklanka
herbatypól łyżeczki
cukrutrochę
soku z cytrynydekoracja :lalka barbiekrem
maślanymasa plastycznaOpis wykonania :1. Z przepisu podanego w linku wykonujemy ciasto z 1,5 porcji. Przygotowujemy tortownice śr. 24 cm oraz szklana miskę z grubego szkła śr. 20 cm. W tortownicy wykładamy papierem tylko dno nie smarujemy
boków, natomiast miskę całą wykładamy folią aluminiową.Wlewamy ciasto do miski do 3/4 wysokości, resztę wykładamy do tortownicy, pieczemy razem ( zmieści się ) ok. 30- 40 minut sprawdźcie patyczkiem w 180 C. Studzimy.Ciasto z miski przekrawamy na 3 części, z tortownicy na 2 .





2. Masa malinowa:
Maliny jeżeli mrożone rozmrażamy miksujemy 250 g i przecieramy przez sito, ucieramy z
cukrem,
serkiem, i
cukrem waniliowym. Ubijamy
śmietankę dodajemy i delikatnie mieszamy.
Żelatynę namaczamy w 50 ml zimnej
wody i rozpuszczamy lekko studzimy, mieszamy z łyżką masy i wlewamy do pozostałej masy dokładnie mieszając.3. Masa jogurtowa:
Jogurt ucieramy z miąższem z
wanilii,
cukrem,
skórką cytrynową i
sokiem.
Żelatynę rozpuszczamy tak jak w
masie wyżej i mieszamy z niewielka ilością kremu, łączymy z pozostałym, schładzamy. ubijamy
śmietankę i mieszamy z kremem.4. Całość:Ja trochę się zamotałam niestety i źle zaczęłam wykładać masę tak też skończyłam na 3 przełożeniach przez co musiałam usunąć lalce nogi, ale prawidłowo :) jest tak :tortownicę wykładamy folia spożywczą układamy jeden blat nasączamy ponczem, układamy świeże
malinki, wykładamy masę
truskawkową, blat masa jogurtowa.Miskę wykładamy folia spożywczą układamy najmniejszy blat nasączamy, wykładamy masę
jogurtową, blat nasączamy,
maliny, masa truskawkowa, blat. Oba ciasta wkładamy na 3 godziny do lodówki.Po tym czasie wyciągamy i kładziemy ciasto z miski na ciasto z tortownicy można lekko zwilżyć masę ciepła
wodą, idealnie przylgnie do
biszkoptu.Ciasto obkrawamy na kształt sukienki.Przygotowujemy krem
maślany dokładnie smarujemy tort wycinając uprzednio mała dziurkę na tułów lalki( dokładnie myjemy lalkę w wodzie z mydłem i dokładnie płuczemy, osuszamy owijamy folią spożywczą wbijamy ). Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Reszta inwencja twórcza :).










