Wykonanie
Trochę obawiałam się dodatku
wina do tego dania, ale bezpodstawnie.
Kurczak był bardzo smaczny i aromatyczny :). Ale jest jedna zasada do dań z
winem dodajemy tylko te dobrej jakości. Czego sami nie wypijecie nie nadaje się do gotowania bo zepsuje całą potrawę.
Składniki :1,50 kg
kurczaka3
strąki papryki konserwowej
oliwki zielone3 średnie
cebule4 duże
ziemniaki1 mała puszka
zielonego groszkuoliwa1/2 szklanki
białego wina4 ząbki
czosnkulistek laurowy2 łyżeczki niezbyt
ostrej papryki1 płaska łyżeczka mielonego
pieprzusólOpis wykonania :1.
Kurczaka myjemy, dzielimy, nacieramy zmiażdżonym
czosnkiem z
solą, posypujemy
papryką i
pieprzem, układamy w misce i odkładamy na 24 godziny w chłodne miejsce.2. Na gorącej
oliwie przesmażamy drobno pokrojoną
cebulę, wyjmujemy i odkładamy. Na tym samym tłuszczu obsmażamy
kurczaka, przekładamy do garnka, dodajemy
cebulę, wlewamy
wino,
listek laurowy i dusimy pod przykryciem około 30 minut.3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki i dusimy do miękkości. Przed końcem duszenie około 5 minut dodajemy
groszek ( ja zapomniałam :D), pokrojona
paprykę i
oliwki.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy