ßßß
Składniki :1,50 kg kurczaka3 strąki papryki konserwowejoliwki zielone3 średnie cebule4 duże ziemniaki1 mała puszka zielonego groszkuoliwa1/2 szklanki białego wina4 ząbki czosnkulistek laurowy2 łyżeczki niezbyt ostrej papryki1 płaska łyżeczka mielonego pieprzusólOpis wykonania :1. Kurczaka myjemy, dzielimy, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem z solą, posypujemy papryką i pieprzem, układamy w misce i odkładamy na 24 godziny w chłodne miejsce.2. Na gorącej oliwie przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, wyjmujemy i odkładamy. Na tym samym tłuszczu obsmażamy kurczaka, przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, wlewamy wino, listek laurowy i dusimy pod przykryciem około 30 minut.3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy do miękkości. Przed końcem duszenie około 5 minut dodajemy groszek ( ja zapomniałam :D), pokrojona paprykę i oliwki.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy