Wykonanie
Udało się mało brakowało, a nie zdążyłabym go upiec :). Ten tydzień upłynął Mi pod znakiem tygrysa, gdyż wykonywałam też torcik z tygryskiem ;).
Chleb pieczony w akcji "Wypiekanie na śniadanie" prowadzoną przez Małgosię . Chlebuś jest pyszny ma bardzo chrupiąca skórkę i miękki delikatny środek. Użyłam
oleju sezamowego jego aromat i smak jest delikatnie wyczuwalny jednak nie jest bardzo intensywny. Przepis pochodzi z bloga Berniki .

Składniki :Cytuje za BernikaTygrysi
chleb (Dutch Crunch Bread)Zaczyn:90 g
mąki55 g
wody7 g suchych droższy1 łyżka
cukru1/4 łyżeczki
soliNa
chleb:zaczyn450-500 g
mąki ( u mnie chlebowa typ 650)100 g ciepłej
wody230 g ciepłego
mleka1/2 łyżki
cukru2 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju sezamowego lub rzepakowegoPolewa skorupka:7 g suchych
drożdży1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżka
cukru1 łyżka
oleju sezamowego albo rzepakowego1/2 łyżeczki
soli120 g
mąki ryżowej (białej lub brązowej, jeśli domowa ze zmielonego
ryżu to dodać jeszcze 1/2 szklanki)Przygotowanie:W misce
drożdże zalać
wodą, dodać
cukier i odstawić na 5 minut aż na powierzchni mieszanki pojawią się
bańki lub piana. Dodać pozostałe składniki na zaczyn, wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do podwojenia objętości. Autorka sugeruje
potem włożyć do woreczka i odłożyć na noc do lodówki ale ja robiłam
chleb od razu.Zaczyn włożyć do misy, dodać
wodę,
mleko i
cukier. Włączyć mikser najlepiej z hakiem do wyrabiania ciasta
chlebowego. Następnie dodać
olej,
sól i stopniowo dosypywać
mąkę. Całość zagniatać na średniej prędkości, aż ciasto się połączy.
Mąki dosypywać tyle aż ciasto zacznie odchodzić od
boków miski. Jeśli się jeszcze mocno klei podsypać
mąką. Następnie wyłożyć na lekko posypanej
mąką powierzchnię i ugniatać przez około 4 minuty, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli potrzeba dodać jeszcze
mąki. Ciasto jest dobre jeśli gładko odchodzi od ręki i się nie klei. Uformować kulę, umieścić w lekko natłuszczonej misce i przykryć folią. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.Po wyrośnięciu, wyjąć na lekko posypaną
mąką powierzchnie i odgazować, czyli delikatnie zagnieść kilka
razy aby z ciasta uszło powietrze jakie wytwarza się przy wzroście ciasta. Uformować kule i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu uformować bochenek i włożyć do koszyka do wyrastania
chleba, albo ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie przygotować polewę.Polewa: Połączyć wszystkie składniki w dużej misce i wymieszać trzepaczką. Konsystencja powinna być lekko gęsta, coś na miarę gęstej
śmietany albo wapna nadająca się do smarowania, ale nie zbyt rzadka. Nie powinna ściekać z
chleba. Dodać więcej
wody lub
mąki ryżowej w razie potrzeby. Większość przepisów
karze użyć 1 szkl .
wody i 1 i 1/2 szklankę
mąki ale jak tak zrobiłam kilka dni wcześniej przy bułkach to mi polewa wyszła zbyt rzadka i spływała, dlatego zasugerowałam się zmniejszonymi proporcjami autorki. Polewę odstawić na 15 minut zanim posmarujemy nią
chleb.Po 15 minutach wierzch
chleba posmarować polewą. Większość przepisów
mówi o tym żeby odstawić na 20 minut takie posmarowane ciasto ale równie dobre wychodzi umieszczając je bezpośrednio w piecu.Piec w temperaturze 200-210 stopni przez 50-60 minut (jeśli ma się kamień można na go wykorzystać). Na dno piekarnika włożyć miseczkę z zimną
wodą, dzięki
czemu chleb będzie chrupiący.Gotowy wyjąć i ostudzić całkowicie na kratce przed jedzeniem.Jeśli nie macie gotowej
mąki ryżowej, można wykonać ją domowym sposobem. Wystarczy odpowiednią ilość
ryżu (dowolnego rodzaju, z wyjątkiem
ryżu parboiled) zmielić do momentu uzyskania proszku, następnie odsiać ewentualne niezmielone kawałki.”





A tu drugi Tygrys ;D

Piekli ze mną :Kinga z blogu Małe Kulinaria
Alina z blogu Ala piecze i gotujeDorota z blogu Moje Małe CzarowanieLidia Wesołowska FbMałgosia z blogu Smaki AlzacjiPaweł z www.
Chleby.infoAgata z blogu Kulinarne przygody GatityIza z blogu Smaczna PyzaNiebieska
Pistacja Niebieska
PistacjaMonika z blogu Matka wariatkaMarghe z blogu Po prostu MargheDobrafka z blogu
Bona ApetitaŁucja z blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Anna z blogu EVERYDAY FLAVOURSPiotr z blogu Każdy może gotować...Paulina z blogu Buszująca w kuchni
Anna z blogu Teatr gotowania
Kasia z blogu Baby do garów