ßßß Cookit - przepis na Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread)

Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread)

nazwa

Wykonanie

Kolejne wspólne wypiekanie w akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem na warsztat wzięliśmy chleb tygrysi z bloga Mój Kulinarny Pamiętnik prowadzonego przez Berenikę (ja nieco przerobiłem przepis Bereniki). Tak miedzy nami mówiąc to nie wiem skąd taka nazwa, bo te cętki to bardziej lamparta przypominają albo żyrafę. Ale podobno gdzieś wysoko w górach żyje jeszcze jeden góral, który słyszał historię o tym, że gdzieś podobno mieszkał ktoś, kto miał kuzyna i własnie ten kuzyn kiedyś słyszał, że komuś udało się upiec chleb z tygrysimi pasami. A może ten ktoś hodował lamparta o imieniu Tygrys i karmił go chlebem... Ten góral jest już bardzo stary i nie bardzo pamięta...
W każdym razie ten chleb jest genialny. I z wyglądu i w smaku. Taki trochę bardziej bułkowy niż chlebowy, taki miękki i delikatny. W sumie można by było zamiast jednego wielkiego bochenka zrobić kilka/kilkanaście małych okrągłych bułeczek. Może kiedyś tak właśnie zrobię.
Zaczyn:
90 g mąki
55 ml wody
7 g drożdży instant
2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczka soli
Ciasto na chleb:
cały zaczyn
500 g mąki pszennej
100 g ciepłej wody
230 g ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju sezamowego
Tygrysia skorupka:
7 g drożdży instant
125 ml ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 łyżeczka soli
120 g mąki ryżowej
Robimy zaczyn: do miski wsypujemy drożdże, dodajemy cukier, zalewamy wodą i odstawiamy na 5 minut. Potem dodajemy pozostałe składniki na zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut.
Ciasto chlebowe: do zaczynu dodajemy wodę, mleko i cukier. Miksujemy mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta. Dodajemy olej, sól i stopniowo dosypujemy mąkę. Całość zagniatamy na średniej prędkości, aż ciasto się połączy. Ciasto ma odchodzić od boków miski. Jeśli jest zbyt klejące to dosypujemy jeszcze nieco mąki.
Wyjmujemy ciasto na lekko omączony blat i ugniatamy przez 4 minuty, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto ma zupełnie gładko odchodzić od ręki i w ogóle się nie kleić. Jeśli się klei to dodajemy jeszcze nieco mąki. Formujemy kulę i umieszczamy w natłuszczonej misce. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Po wyrośnięciu uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy przez kilka sekund. Formujemy bochenek i zostawiamy na blasze do wyrośnięcia na 1 godzinę (pod przykryciem). Na 15 minut przed końcem rośnięcia robimy tygrysią pastę do posmarowania chleba. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy trzepaczką.
Smarujemy cały chleb dokładnie grubą warstwą pasty (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). I czekamy 20 minut, już nie przykrywając chleba. Po tym czasie wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 50 minut. Od razu po wyjęciu chleba spryskujemy go kilka razy wodą ze spryskiwaczki do kwiatów.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Razem ze mną w Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli:
Kinga z Małe Kulinaria
Alina z Ala piecze i gotuje
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Lidia z Facebooka
Małgosia ze Smaki Alzacji
Agata z Kulinarne Przygody Gatity
Iza ze Smaczna Pyza
Niebieska Pistacja z Niebieska Pistacja
Małgorzata z Po prostu Marghe
Dobrafka z Bona Apetita!
Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Anna z Everyaday Flavours
Paulina z Buszująca w Kuchni
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2014/04/chleb-tygrysi-dutch-crunch-bread.html