Wykonanie

Kolejne wspólne wypiekanie w akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem na warsztat wzięliśmy
chleb tygrysi z bloga Mój Kulinarny Pamiętnik prowadzonego przez Berenikę (ja nieco przerobiłem przepis Bereniki). Tak
miedzy nami mówiąc to nie wiem skąd taka nazwa, bo te
cętki to bardziej lamparta przypominają albo żyrafę. Ale podobno gdzieś wysoko w górach żyje jeszcze jeden góral, który słyszał historię o tym, że gdzieś podobno mieszkał ktoś, kto miał kuzyna i własnie ten kuzyn kiedyś słyszał, że komuś udało się upiec
chleb z tygrysimi pasami. A może ten ktoś hodował lamparta o imieniu Tygrys i karmił go
chlebem... Ten góral jest już bardzo stary i nie bardzo pamięta...W każdym razie ten
chleb jest genialny. I z wyglądu i w smaku. Taki trochę bardziej
bułkowy niż
chlebowy, taki miękki i delikatny. W
sumie można by było zamiast jednego wielkiego bochenka zrobić kilka/kilkanaście małych okrągłych bułeczek. Może kiedyś tak właśnie zrobię.Zaczyn:90 g
mąki55 ml
wody7 g
drożdży instant2 łyżeczki
cukru1/4 łyżeczka
soliCiasto na
chleb:cały zaczyn500 g
mąki pszennej100 g ciepłej
wody230 g ciepłego
mleka1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju sezamowegoTygrysia skorupka:7 g
drożdży instant125 ml ciepłej
wody2 łyżeczki
cukru1 łyżka
oleju sezamowego1/2 łyżeczka
soli120 g
mąki ryżowejRobimy zaczyn: do miski wsypujemy
drożdże, dodajemy
cukier, zalewamy
wodą i odstawiamy na 5 minut.
Potem dodajemy pozostałe składniki na zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut.Ciasto
chlebowe: do zaczynu dodajemy
wodę,
mleko i
cukier. Miksujemy mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta. Dodajemy
olej,
sól i stopniowo dosypujemy
mąkę. Całość zagniatamy na średniej prędkości, aż ciasto się połączy. Ciasto ma odchodzić od
boków miski. Jeśli jest zbyt klejące to dosypujemy jeszcze nieco
mąki.Wyjmujemy ciasto na lekko omączony blat i ugniatamy przez 4 minuty, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto ma zupełnie gładko odchodzić od ręki i w ogóle się nie kleić. Jeśli się klei to dodajemy jeszcze nieco
mąki. Formujemy kulę i umieszczamy w natłuszczonej misce. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę (do podwojenia objętości).Po wyrośnięciu uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i wyrabiamy przez kilka sekund. Formujemy bochenek i zostawiamy na blasze do wyrośnięcia na 1 godzinę (pod przykryciem). Na 15 minut przed końcem rośnięcia robimy tygrysią pastę do posmarowania
chleba. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy trzepaczką.Smarujemy cały
chleb dokładnie grubą warstwą pasty (powinna
mieć konsystencję gęstej
śmietany). I czekamy 20 minut, już nie przykrywając
chleba. Po tym czasie wkładamy
chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 50 minut. Od razu po wyjęciu
chleba spryskujemy go kilka
razy wodą ze spryskiwaczki do kwiatów.Studzimy na kratce.Smacznego!Razem ze mną w Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli:Kinga z Małe Kulinaria
Alina z Ala piecze i gotujeDorota z Moje Małe CzarowanieLidia z FacebookaMałgosia ze Smaki AlzacjiAgata z Kulinarne Przygody GatityIza ze Smaczna PyzaNiebieska
Pistacja z Niebieska
PistacjaMałgorzata z Po prostu MargheDobrafka z
Bona Apetita!Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Anna z Everyaday FlavoursPaulina z Buszująca w Kuchni---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)