ßßß Cookit - przepis na Tygrysie bułeczki (tiger bread) :)

Tygrysie bułeczki (tiger bread) :)

nazwa

Wykonanie

Kiedy ma się dużo pracy… trzeba koniecznie posprzątać, zrobić pranie i coś upiec 😉
Dziś przypomniał mi się chleb tygrysi. Jakiś czas temu było o nim głośno, kiedy mała dziewczynka napisała list adresowany do sieci supermarketów Sainsbury’s z pytaniem, dlaczego ten rodzaj chleba nazywa się tygrysi, skoro powinien nazywać się żyrafi (giraffe bread). Dziewczynka otrzymała odpowiedź… nazwa pieczywa została na stałe zmieniona.
Chleb tygrysi wywodzi się z Holandii. Można go kupić w wielu krajach, w tym w Polsce… I słusznie! Jest pyszny. Baaaardzo chrupiąca skórka, mięciutki, „bułeczkowaty” środek. Czasem udawało mi się go kupić w pobliskim sklepiku osiedlowym. Dziś jednak postanowiłam zrobić go sama… Zdecydowałam się jednak na 6 mniejszych bułeczek
Na początku przygotowujemy zaczyn :
4 łyżki mąki
7 g drożdży instant
łyżeczka cukru
1/4 szklanki wody
Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie przystępujemy do przygotowania ciasta.
Składniki na ciasto :
zaczyn,
250 g mąki pszennej
160-170 g wody (lub mieszanka wody i mleka)
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
1,5 łyżki oleju sezamowego (ważne!)
Ciasto wyrabiamy (10-15 minut) i odkładamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Najbardziej charakterystyczną cechą tego chlebka (czy też bułeczek) jest chrupiąca, popękana skórka. Uzyskujemy ją dzięki posmarowaniu ciasta przed upieczeniem specjalną „pastą”.
Skorupka tygrysia :
łyżeczka drożdży instant
60 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
60 g mąki ryżowej (ja nie miałam w domu mąki ryżowej, więc zmieliłam odpowiednią ilość ryżu w młynku do kawy)
Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy bułeczki lub bochenek i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie smarujemy wierzch ciasta pastą do skorupki (robimy to obficie, mniej więcej jedna pełna łyżeczka pasty na bułeczkę). Odstawiamy na 10-15 minut już bez przykrycia, żeby pasta lekko wyschła. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni (opcja „góra dół”) lub 40-45 minut chlebek. Jeśli zdarzy się, że skorupka nabierze już złotego koloru a środek będzie nadal surowy, należy przykryć chleb folią aluminiową i piec dalej. W przypadku pieczenia bułeczek nie było takiej potrzeby
Polecam!
Źródło:http://pelnakuchnia.pl/2014/05/tygrysie-buleczki-tiger-bread.html