ßßß Cookit - przepis na Chleb tygrysi (Dutch crunch bread)

Chleb tygrysi (Dutch crunch bread)

nazwa

Wykonanie

W tym tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia ze Smaków Alzacji podrzuciła nam pomysł na tygrysi chleb, a przepis został zaczerpnięty od Berniki z Mojego kulinarnego pamiętnika . Chleb pięknie wyrósł, następnym razem upiekę dwa mniejsze, bo wyszedł mi ogromny bochen. W środku jest bardzo delikatny i puszysty, a skórka jest chrupiąca. Na dodatek cudownie pachnie dzięki olejowi sezamowemu.
Składniki
Zaczyn:
90 g mąki pszennej chlebowej typ 750
55 g wody
7 g suchych drożdży
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczka soli
Ciasto właściwe:
zaczyn
450-500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
100 g ciepłej wody
230 g ciepłego mleka
1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego
Polewa skorupka:
7 g suchych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju sezamowego lub rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
120 g mąki ryżowej
Wykonanie:
Do miski wsypujemy drożdże, zalewamy je wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki zaczynu, wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę smarujemy olejem, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia do zaczynu dodajemy wodę, mleko i cukier. Wszystko wyrabiamy mikserem z hakiem, po czym dodajemy olej, sól i stopniowo mąkę. Całość zagniatamy na średniej prędkości, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wtedy ciasto przekładamy na omączony blat i wygniatamy przez 4 minuty. Formujemy z niego kulę i z powrotem wkładamy do natłuszczonej miski na 60 minut lub do podwojenia jego objętości. Miskę umieszczamy w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, odgazowujemy je i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu z ciasta formujemy bochenek i wykładamy go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania polewy.
W tym czasie wszystkie składniki polewy miksujemy, polewa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, tak aby nie ściekała z chleba. Polewę odstawiamy na 15 minut, a następnie chleb delikatnie malujemy polewą przy użyciu pędzla. Odstawiamy go na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na jego dnie umieszczamy miseczkę z wodą. Jeśli posiadamy kamień do pieczenia nagrzewamy go w piekarniku. Chleb pieczemy około 60 minut. Studzimy na kratce.
Zajrzyjcie również do:
Kingi z Małych kulinariów
Aliny z Ala piecze i gotuje
Doroty z Mojego małego czarowania
Lidii z FB
Małgosi z Smaków Alzacji
Pawła z Marder & Marder Factory
Izy ze Smacznej pyzy
Niebieskiej pistacji
Moniki z Matki wariatki
Marghe z Po prostu Marghe
Dobrawki z Bona apetita
Łucji z Fabryki kulinarnych inspiracji
Ani z Everyday flavours
Piotra z Każdy może gotować
Pauliny z Buszującej w kuchni
Ani z Teatru gotowania
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/04/chleb-tygrysi-dutch-crunch-bread.html