Wykonanie

W tym tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia ze Smaków Alzacji podrzuciła nam pomysł na tygrysi
chleb, a przepis został zaczerpnięty od Berniki z Mojego kulinarnego pamiętnika .
Chleb pięknie wyrósł, następnym razem upiekę dwa mniejsze, bo wyszedł mi ogromny bochen. W środku jest bardzo delikatny i puszysty, a skórka jest chrupiąca. Na dodatek cudownie pachnie dzięki olejowi sezamowemu.

SkładnikiZaczyn:90 g
mąki pszennej chlebowej typ 75055 g
wody7 g suchych
drożdży1 łyżka
cukru1/4 łyżeczka
soliCiasto właściwe:zaczyn450-500 g
mąki pszennej chlebowej typ 750100 g ciepłej
wody230 g ciepłego
mleka1/2 łyżki
cukru2 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju sezamowego lub rzepakowegoPolewa skorupka:7 g suchych
drożdży1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżka
cukru1 łyżka
oleju sezamowego lub rzepakowego1/2 łyżeczki
soli120 g
mąki ryżowej

Wykonanie:Do miski wsypujemy
drożdże, zalewamy je
wodą, dodajemy
cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż
drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki zaczynu, wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę smarujemy
olejem, wkładamy do niej ciasto, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.Następnego dnia do zaczynu dodajemy
wodę,
mleko i
cukier. Wszystko wyrabiamy mikserem z hakiem, po czym dodajemy
olej,
sól i stopniowo
mąkę. Całość zagniatamy na średniej prędkości, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wtedy ciasto przekładamy na omączony blat i wygniatamy przez 4 minuty. Formujemy z niego kulę i z powrotem wkładamy do natłuszczonej miski na 60 minut lub do podwojenia jego objętości. Miskę umieszczamy w ciepłym miejscu.Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski, odgazowujemy je i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu z ciasta formujemy bochenek i wykładamy go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania polewy.W tym czasie wszystkie składniki polewy miksujemy, polewa powinna
mieć konsystencję gęstej
śmietany, tak aby nie ściekała z
chleba. Polewę odstawiamy na 15 minut, a następnie
chleb delikatnie malujemy polewą przy użyciu pędzla. Odstawiamy go na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, na jego dnie umieszczamy miseczkę z
wodą. Jeśli posiadamy kamień do pieczenia nagrzewamy go w piekarniku.
Chleb pieczemy około 60 minut. Studzimy na kratce.


Zajrzyjcie również do:Kingi z Małych kulinariów
Aliny z Ala piecze i gotujeDoroty z Mojego małego czarowaniaLidii z FBMałgosi z Smaków AlzacjiPawła z Marder & Marder FactoryIzy ze Smacznej pyzyNiebieskiej
pistacjiMoniki z
Matki wariatkiMarghe z Po prostu MargheDobrawki z
Bona apetitaŁucji z Fabryki kulinarnych inspiracjiAni z Everyday flavoursPiotra z Każdy może gotowaćPauliny z Buszującej w kuchniAni z Teatru gotowania