Wykonanie
Chleb tygrysi to
pieczywo z polewą z
mąki ryżowej, która podczas pieczenia pęka, tworząc wzór mający przypominać umaszczenie tygrysa (?) tudzież innego dzikiego, centkowanego zwierza. Z tą
mąką ryżową miałam przejścia niemałe. Wyobraźcie sobie, że w 3 dużych krakowskich marketach jej nie było. Dlatego postanowiłam ją sama zrobić, mieląc
ryż, co nie było najlepszym pomysłem. Trwało to dość długo. W końcu się poddałam.
Ryż nie został zmielony na pył. Niestety widać to na skorupce. Na szczęście nie wpłynęło to na jego smak, a taki chlebek też ma swój urok.SkładnikiZaczyn:letnia
woda, 55 g
mąka pszenna (typ 750), 90 g
drożdże instant, 7 g
cukier, 1 łyżka
sól, 1/4 łyżeczkiCiasto właściwe:letnia
woda, 100 gletnie
mleko, 230 g
mąka pszenna, 450-500 g
cukier, 1/2 łyżki
sól, 2 łyżeczki
olej sezamowy/rzepakowy, 2 łyżkizaczynSkorupka:letnia
woda, 1/4 szklanki
mąka ryżowa, 90
drożdże instant, 4 g
cukier, 1/2 łyżki
sól, 1/4 łyżeczki
olej sezamowy/rzepakowy, 1/2 łyżkiSposób przygotowaniaWszystkie składniki na zaczyn połączyć w gładką masę. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 h do podwojenia objętości. Następnie wstawić do lodówki na 12-24 h.Zaczyn zmiksować z
wodą i
mlekiem. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Mąki należy wsypać tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Wyrabiać jeszcze przez 5 minut, następnie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i ostawić na 1 h. Po tym czasie odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią. Delikatnie wyrobić i odstawić na kolejną godzinę. Masę podzielić na 2 równe części. Uformować podłużne bochenki, rozgniatając ciasto w prostokąt i zbierając jego boki do środka. Czynność powtórzyć 3
razy.
Chleby przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Wszystkie składniki na skorupkę połączyć. Polewa powinna
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Posmarować nią bochenki. Odczekać 20 minut.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Na dno wstawić naczynie żaroodporne z zimną
wodą.
Chleb piec przez 40-50 minut. Ja po 30 minutach przykryłam go folią aluminiową, bo miał już ładny kolor.Piekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Przepis pochodzi z bloga Bernika – mój kulinarny pamiętnik .Razem ze mną piekli:
Magda i Paweł z Marder & Marder ManufactureKinga z Małe Kulinaria
Alina z Ala piecze i gotujeDorota z Moje Małe CzarowanieLidia z FacebookaMałgosia ze Smaki AlzacjiAgata z Kulinarne Przygody GatityIza ze Smaczna PyzaNiebieska
Pistacja z Niebieska
PistacjaMałgorzata z Po prostu MargheDobrafka z
Bona Apetita!Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Anna z Everyaday Flavours
Anna z Teatr gotowaniawordpress website templates