Wykonanie
Jedno z lepszych ciast kruchych jakie używam do tarty jest nieco twardsze, ale bardziej kruche. Ciasto można wykorzystać do tart zarówno słodkich jak i słonych w tych pomijamy dodanie
cukru. Wypróbujcie, a zobaczycie, że jest świetne.

Składniki :ciasto :200 g
mąki krupczatki1 łyżka
cukru- na słodki spód1/4 łyżeczki
soli125 g zimnego
masła, pokrojonego na małe kawałki2 łyżki zimnej
wodyNadzienie :3-4
jabłka najlepiej Szara Reneta lub inne twardsze i kwaskowate
cukier -ilość wg. gustu
cynamonmasłosok z cytrynydżem kwaskowy najlepiej
Beza :2
białka100 g drobnego
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiOpis wykonania :
Mąkę,
cukier,
sól mieszamy na stolnicy, następnie dodajemy zimne
masło i za pomocą noża dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy
wodę. Dokładnie i szybko zagniatamy, kształtujemy w kule owijamy folia i wkładamy na min. 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy o śr. 23 cm, przekładamy lekko nakłuwamy. Przykrywamy papierem do pieczenia obciążamy
fasola lub
grochem i podpiekamy około 15- 20 minut w 180 C. Ciasto lekko studzimy.
Jabłka:
Jabłka obieramy kroimy na plasterki, polewamy
sokiem z połowy
cytryny i mieszamy. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę
masła dodajemy
jabłka,
cukier,
cynamon i podsmażamy, aż
jabłka lekko zmiękną. Ostawiamy do przestudzenia. Wykładamy na podpieczone ciasto, posmarowane
dżemem - moja wersja jeżeli nie chcecie nie musicie wcale go dawać.
Beza :
Białka ubijamy na sztywno dodajemy
cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie lśniąca, gładka i gęsta. Mieszamy ją następnie z ekstraktem
waniliowym. Wykładamy na ułożone na tarcie
jabłka tworząc falistą powierzchnie łyżką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika do momentu gdy
beza będzie złota.

