ßßß Cookit - przepis na Beza :

Beza :

nazwa

Wykonanie

Jedno z lepszych ciast kruchych jakie używam do tarty jest nieco twardsze, ale bardziej kruche. Ciasto można wykorzystać do tart zarówno słodkich jak i słonych w tych pomijamy dodanie cukru. Wypróbujcie, a zobaczycie, że jest świetne.
Składniki :
ciasto :
200 g mąki krupczatki
1 łyżka cukru- na słodki spód
1/4 łyżeczki soli
125 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
2 łyżki zimnej wody
Nadzienie :
3-4 jabłka najlepiej Szara Reneta lub inne twardsze i kwaskowate
cukier -ilość wg. gustu
cynamon
masło
sok z cytryny
dżem kwaskowy najlepiej
Beza :
2 białka
100 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Opis wykonania :
Mąkę, cukier, sól mieszamy na stolnicy, następnie dodajemy zimne masło i za pomocą noża dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy wodę. Dokładnie i szybko zagniatamy, kształtujemy w kule owijamy folia i wkładamy na min. 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy o śr. 23 cm, przekładamy lekko nakłuwamy. Przykrywamy papierem do pieczenia obciążamy fasola lub grochem i podpiekamy około 15- 20 minut w 180 C. Ciasto lekko studzimy.
Jabłka:
Jabłka obieramy kroimy na plasterki, polewamy sokiem z połowy cytryny i mieszamy. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła dodajemy jabłka, cukier, cynamon i podsmażamy, aż jabłka lekko zmiękną. Ostawiamy do przestudzenia. Wykładamy na podpieczone ciasto, posmarowane dżemem - moja wersja jeżeli nie chcecie nie musicie wcale go dawać.
Beza :
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie lśniąca, gładka i gęsta. Mieszamy ją następnie z ekstraktem waniliowym. Wykładamy na ułożone na tarcie jabłka tworząc falistą powierzchnie łyżką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika do momentu gdy beza będzie złota.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/03/tarta-jabkowa-z-beza-przepis-podstawowy.html