ßßß
            
        
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1,3 szklaneksól 0,5 łyżek deserowychcukier 0,5 łyżek deserowychmasło 100 gramówwoda 3 łyżek stołowychsok z cytryny 0,5 łyżek deserowychjabłka 1,7 kilogramówcukier 0,75 szklanekmąka 2 łyżek stołowychCynamon 2 łyżek deserowychmąka 1 szklanekcukier 0,5 szklanekcukier brązowy 0,25 szklanekCynamon 1,5 łyżek deserowychsól 0,5 łyżek deserowychmasło 6 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: wymieszać mąkę(1,3 szklanki) z solą(0,5) i z pół łyżeczki cukrem. Dodać zimne masło(100g) pokrojone w kostkę, szybko zagnieść palcami. Lodowatą wodę wymieszać z sokiem cytrynowym, skropić ciasto, wyrobić za pomocą widelca. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tart, lekko unosząc brzegi. Ponownie włożyć do lodówki.Nadzienie: obrane i pokrojone w cienkie cząstki jabłka wymieszać z cukrem(0,75 szklanki),2 łyżkami mąki i 2 łyżeczkami mielonego cynamonu.Kruszonka: wymieszać szklankę mąki z pół szklanki cukrem białym i z cukrem brązowym oraz z solą. Wsypać do blendera, dodać 6 łyżek masła zimnego i miksować pulsacyjnie, aż powstanie mieszanina przypominająca konsystencją wilgotny piasek.Ułożyć nadzienie na wyjętym z lodówki kruchym spodzie, pozostawiając trochę wolnego miejsca przy brzegach formy. Kruszonką równomiernie posypać jabłka i wolne brzegi. Piec ok. 40 minut, aż kruszonka się przyrumieni. Gdyby zaczynała się przypalać przykryć ciasto pergaminem. Zmniejszyć temp.do 170 stopni i piec, aż jabłka będą zupełnie miękkie (ok. 40 min.). Ciasto lekko ostudzić, podawać ciepłe z lodami.Uwagi:Sok z cytryny można zastąpić octem jabłkowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: karotkaData: 2009-04-18mniammmmDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: