Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,3 szklanek
sól 0,5 łyżek deserowych
cukier 0,5 łyżek deserowych
masło 100 gramów
woda 3 łyżek stołowych
sok z cytryny 0,5 łyżek deserowych
jabłka 1,7 kilogramów
cukier 0,75 szklanek
mąka 2 łyżek stołowych
Cynamon 2 łyżek deserowych
mąka 1 szklanek
cukier 0,5 szklanek
cukier brązowy 0,25 szklanek
Cynamon 1,5 łyżek deserowych
sól 0,5 łyżek deserowych
masło 6 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: wymieszać
mąkę(1,3 szklanki) z
solą(0,5) i z pół łyżeczki
cukrem. Dodać zimne
masło(100g) pokrojone w kostkę, szybko zagnieść palcami. Lodowatą
wodę wymieszać z
sokiem cytrynowym, skropić ciasto, wyrobić za pomocą widelca. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tart, lekko unosząc brzegi. Ponownie włożyć do lodówki.Nadzienie: obrane i pokrojone w cienkie cząstki
jabłka wymieszać z
cukrem(0,75 szklanki),2 łyżkami
mąki i 2 łyżeczkami mielonego
cynamonu.Kruszonka: wymieszać szklankę
mąki z pół szklanki
cukrem białym i z
cukrem brązowym oraz z
solą. Wsypać do blendera, dodać 6 łyżek
masła zimnego i miksować pulsacyjnie, aż powstanie mieszanina przypominająca konsystencją wilgotny piasek.Ułożyć nadzienie na wyjętym z lodówki kruchym spodzie, pozostawiając trochę wolnego miejsca przy brzegach formy. Kruszonką równomiernie posypać
jabłka i wolne brzegi. Piec ok. 40 minut, aż kruszonka się przyrumieni. Gdyby zaczynała się przypalać przykryć ciasto pergaminem. Zmniejszyć temp.do 170 stopni i piec, aż
jabłka będą zupełnie miękkie (ok. 40 min.). Ciasto lekko ostudzić, podawać ciepłe z
lodami.Uwagi:
Sok z cytryny można zastąpić
octem jabłkowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: karotkaData: 2009-04-18mniammmmDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: