ßßß Cookit - przepis na Sernik z ryżem

Sernik z ryżem

nazwa

Wykonanie

Trafiłam na ten przepis, gdy znajomy spytał mnie o przepis na sernik z ryżem. Byłam bardzo zainteresowana tym wypiekiem, gdyż nigdy nie trafiłam na żaden taki przepis .Więc postanowiłam go upiec, sernik jest bardzo wilgotny, cudny cynamonowy posmak, nie mówiąc o strukturze ciasta. Jeżeli nie lubicie cynamonu nie musicie go dodawać, można go zastąpić aromatem waniliowym lub innym. W oryginale sernik polany jest sosem karmelowym, ja sos zastąpiłam polewą z kakao, podwoiłam ilość składników w przepisie na spód w oryginale jest z połowy podanej przeze mnie proporcji. Przepis pochodzi z Just My Delicious klik .
Składniki : tortownica śr. 24 cm
Spód:
2 szklanki zblendowanych herbatników u mnie czekoladowe
szczypta cynamonu
100 g masła
Sernik :
1 kg mielonego sera
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
2,5 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego ( 1,5 woreczka surowego )
Polewa :
75 g margaryny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
2,5 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka żelatyny
Opis wykonania :
1. Herbatniki mieszamy z cynamonem i rozpuszczonym masłem. Wykładamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia.
2. Ser miksujemy z cukrem i cynamonem. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy ugotowany i ostudzony ryż, całość delikatnie mieszamy. całość przelewamy na przygotowany spód.
3. Pieczemy 1 , 5 h w 180 C. Pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
4. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, pozostałe składniki rozpuszczamy. Odstawiamy gorącą polewę i dodajemy żelatynę mieszamy do połączenia się składników, studzimy i polewamy ciasto.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/08/sernik-z-ryzem.html