ßßß
składnikispód* 150 g herbatników* 100 g czekolady mlecznej* 50 g masła lub margaryny* 2 łyżki śmietany kremówkimasa miętowa* 500 g sera na serniki (mielonego)* 1 pęczek miety* 75 ml syropu miętowego* 1/4 szklanki cukru pudru* 5 łyżeczek żelatyny* 100 ml śmietany kremówkimasa czekoladowa* 500 g sera na serniki (mielonego)* 1/3 szklanki cukru pudru* 4 łyżeczki żelatyny* 1 saszetka czekolady do picia ( w proszku taka do rozpuszczenia)* 100 ml śmietany kremówki* 1 zagęstnik do śmietanygalaretka miętowa* 1/3 szklanki syropu miętowego* 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody* 1 łyżeczka żelatynySposób wykonaniaDno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.Herbatniki pokruszyć, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali na najniższej mocy, żeby nie przegrzać, dodać masło, wymieszać, podgrzać, dodać śmietanę, wymieszać i w razie podgrzać. Całość dodać do pokruszonych herbatników, wszystko razem dokładnie połączyć, wysypać na dno tortownicy, wyrównać i docisnąć szklanką.
masa miętowaŻelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.Miętę umyć, oderwać same listki, dodać syrop miętowy, 2 łyżki sera i zmiksować blenderem.Śmietanę 200 ml (całość do obu mas) ubić na sztywno z zagęstnikiem do śmietany.Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali na najniższej mocy, aby nie zagotować.Połączyć ze sobą za pomocą miksera ser, zmiksowaną miętę i cukier puder, następnie stopniowo dodawać letnią żelatynę uprzednio dodając do niej jedną, dwie łyżki masy i mieszając, całość dokładnie połączyć. Na koniec dodać połowę ubitej śmietany i wymieszać mikserem na delikatnych obrotach.W tortownicy umieścić obręcz o średnicy 21 cm tak, aby była na środku spodu z herbatników i wlać do niej masę miętową.Wstawić do lodówki do schłodzenia.
masa czekoladowaŻelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.Ser zmiksować z cukrem i czekoladą w proszku.Żelatynę rozpuścić, do letniej dodać jedną, dwie łyżki masy, wymieszać i miksując masę dodawać żelatynę, na koniec dodać pozostałą część bitej śmietany i wymieszać mikserem na niskich obrotach.Wyjąć ciasto z lodówki, usunąć obręcz i wyłożyć masę wypełniając boki i resztę rozsmarowując po wierzchu.Wstawić do lodówki do schłodzenia.galaretkaŻelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić, dodać do syropu miętowego,dolać 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszać i odstawić, aż będzie delikatnie tężeć, taką galaretkę wylać na wierzch sernika i dowolnie udekorować.