Wykonanie
składnikispód* 150 g
herbatników* 100 g
czekolady mlecznej* 50 g
masła lub
margaryny* 2 łyżki
śmietany kremówkimasa miętowa* 500 g
sera na serniki (mielonego)* 1 pęczek
miety* 75 ml
syropu miętowego* 1/4 szklanki
cukru pudru* 5 łyżeczek
żelatyny* 100 ml
śmietany kremówkimasa czekoladowa* 500 g
sera na serniki (mielonego)* 1/3 szklanki
cukru pudru* 4 łyżeczki
żelatyny* 1 saszetka
czekolady do picia ( w proszku taka do rozpuszczenia)* 100 ml
śmietany kremówki* 1 zagęstnik do
śmietanygalaretka miętowa* 1/3 szklanki
syropu miętowego* 1/2 szklanki zimnej przegotowanej
wody* 1 łyżeczka
żelatynySposób wykonaniaDno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki pokruszyć,
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w mikrofali na najniższej mocy, żeby nie przegrzać, dodać
masło, wymieszać, podgrzać, dodać
śmietanę, wymieszać i w razie podgrzać. Całość dodać do pokruszonych
herbatników, wszystko razem dokładnie połączyć, wysypać na dno tortownicy, wyrównać i docisnąć szklanką.
masa miętowa
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości
wody.
Miętę umyć, oderwać same listki, dodać
syrop miętowy, 2 łyżki
sera i zmiksować blenderem.
Śmietanę 200 ml (całość do obu mas) ubić na sztywno z zagęstnikiem do
śmietany.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w mikrofali na najniższej mocy, aby nie zagotować.Połączyć ze sobą za pomocą miksera
ser, zmiksowaną
miętę i
cukier puder, następnie stopniowo dodawać letnią
żelatynę uprzednio dodając do niej jedną, dwie łyżki masy i mieszając, całość dokładnie połączyć. Na koniec dodać połowę ubitej
śmietany i wymieszać mikserem na delikatnych obrotach.W tortownicy umieścić obręcz o średnicy 21 cm tak, aby była na środku
spodu z
herbatników i wlać do niej masę
miętową.Wstawić do lodówki do schłodzenia.
masa czekoladowa
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości
wody.
Ser zmiksować z
cukrem i
czekoladą w proszku.
Żelatynę rozpuścić, do letniej dodać jedną, dwie łyżki masy, wymieszać i miksując masę dodawać
żelatynę, na koniec dodać pozostałą część
bitej śmietany i wymieszać mikserem na niskich obrotach.Wyjąć ciasto z lodówki, usunąć obręcz i wyłożyć masę wypełniając boki i resztę rozsmarowując po wierzchu.Wstawić do lodówki do schłodzenia.
galaretkaŻelatynę namoczyć w niewielkiej ilości
wody, rozpuścić, dodać do
syropu miętowego,dolać 1/2 szklanki zimnej przegotowanej
wody, wymieszać i odstawić, aż będzie delikatnie tężeć, taką
galaretkę wylać na wierzch sernika i dowolnie udekorować.