ßßß Cookit - przepis na Sernik z musem jabłkowym

Sernik z musem jabłkowym

nazwa

Wykonanie

8 września -dzień dobrych wiadomości..Nie wiedziałam do tej pory, że taki dzień jest..a skoro jest taki dzień to i jest dobra wiadomość..mam dziś urodziny..no może nie jest to dobra wiadomość..bo znów starsza o rok..ale cóż..takie życie..Tortu co prawda nie ma [ za parę dni rocznica ślubu-więc postaram się jakiś "uklepać"]ale jest pyszny sernik.. Jak zobaczyłam ten sernik wiedziałam ,że muszę go zrobić..Mój co prawda nie wygląda tak pięknie..ale wyszedł smaczny..Ja zrobiłam z większej porcji , ale cytuję w całości za autorką..
Na spód:
220g herbatników
100g masła
1 pełna łyżka kakao
Nadzienie:
750g sera na serniki
500g musu jabłkowego
3 jajka
100g margaryny
ok. 3/4 szkl. cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
Polewa:
50g masła
1 duża łyżka kakao
2 łyżki cukru pudru (ilość według upodobania)
Herbatniki rozkruszyć blenderem, masło roztopić wraz z kakao i wlać do rozkruszonych ciastek. Wszystko jeszcze raz ze sobą zmiksować aż masa zacznie się robić lepka i zbijać w kulki. Prostokątną (małą) formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wsypać do formy i ugnieść ręką, by wypełniła cały spód oraz boki.
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku. Do masy dodać ser, budynie a na końcu dodać mus jabłkowy. Całość połączyć w jednolitą masę i wylać na ciasteczkowy spód. Piec ok. 1 h w 180 st. C. (Polecam na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą, dzięki temu sernik staje się kremowy).
Masło, kakao oraz cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Gotową polewę rozprowadzić na wierzchu wystudzonego sernika. Sernik wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/09/871-sernik-z-musem-jabkowym.html