ßßß
Składniki :200 gr herbatnik ó w2 łyżki kakao1 łyżka cukru pudru50 gr masła Lurpak350 gr ciemnej czekolady2 łyżki śmietany kremówki250 gr sera Philadelphia1 szklanka cukru1/2 szklanki kwaśnej śmietany3 jaja1 łyżeczka ekstraktu z waniliowego3/4 szklanki GuinnessaPrzygotowanie:Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy w blenderze, następnie mieszamy z kakao, cukrem pudrem, i roztopionym masłem. Spód tortownicy wykładamy ciastkami, dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.Czekoladę z 2 łyżkami śmietany kremówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. W misce na parze ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem. Powoli dodajemy serek Philadelphia cały czas mieszając trzepaczką. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowyi 3/4 szklanki Guinnessa. Na samym końcu wlewamy przestudzoną płynną czekoladę i mieszamy dokładnie łyżką, aż cała masa nabierze jednolitego koloru. Wlewamy dość rzadką konsystencję na schłodzony spód. Rozgrzewamy piekarnik do 180° i wstawimy sernik. Pieczemy przez dalsze 45 min. Studzimy przez ok. 60 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, aż powierzchnia sernika się wyrówna. Schładzamy sernik w lodówce przez całą noc.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)