Wykonanie
Uwielbiam serniki i co chwile próbuje to nowe przepisy ten pochodzi od Pani Zofii Sz. z grupy "Tak smacznie jak u mamy". Sernik jest wspaniały, łatwe ucierane ciasto które możemy kształtować w różne wzory- ja zrobiłam łyżką zawijasy jak fale i patrzcie jak ładnie utworzyło wzgórza ;). Sernik jest delikatny i wilgotny. Dodałam tylko
skórkę pomarańczową i
rodzynki, oraz ubiłam piane z
trzech białek, reszta jak w przepisie i trochę większą blaszkę, polecam :).

Składniki:Ciasto :1 szklanka
mąki1/2 szklanka
cukru2
jajka1/2 kostki
margaryny1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakaoMasa serowa :1 kg
sera 3 krotnie zmielonego5
jajek1/2 szklanka
oleju1 szklanka
cukru1
budyń waniliowy ( u mnie większy rodzinny)+1 łyżka
mąki ziemniaczanej,dowolny zapach u mnie
arakowygarść
rodzynek2 łyżki
skórki pomarańczowejOpis wykonania:Ciasto
Margarynę ucieramy z
cukrem, stopniowo dodajemy
jajka,
mąkę i resztę składników, wykładamy na blaszkę o wymiarach 30x25 cm ( u mnie 23x35).Masa serowa
Jajka ubijamy z
cukrem ( ja ubiłam 2
jajka i 3
żółtka z 3
białek ubiłam pianę), następnie dodajemy
ser,
budyń ,
mąkę ziemniaczaną,
olej delikatnie mieszamy z ubitymi
białkami i dodajemy
bakalie, wylewamy na ciasto. Pieczemy w temp. 160 C bez termoobiegu do suchego patyczka,około 120 minut. Sprawdzamy wyłącznie po bokach sernika jeżeli patyczek jest suchy wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku by wystygł.
