ßßß
Składniki:Ciasto :1 szklanka mąki1/2 szklanka cukru2 jajka1/2 kostki margaryny1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakaoMasa serowa :1 kg sera 3 krotnie zmielonego5 jajek1/2 szklanka oleju1 szklanka cukru1 budyń waniliowy ( u mnie większy rodzinny)+1 łyżka mąki ziemniaczanej,dowolny zapach u mnie arakowygarść rodzynek2 łyżki skórki pomarańczowejOpis wykonania:CiastoMargarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy jajka, mąkę i resztę składników, wykładamy na blaszkę o wymiarach 30x25 cm ( u mnie 23x35).Masa serowaJajka ubijamy z cukrem ( ja ubiłam 2 jajka i 3 żółtka z 3 białek ubiłam pianę), następnie dodajemy ser, budyń , mąkę ziemniaczaną, olej delikatnie mieszamy z ubitymi białkami i dodajemy bakalie, wylewamy na ciasto. Pieczemy w temp. 160 C bez termoobiegu do suchego patyczka,około 120 minut. Sprawdzamy wyłącznie po bokach sernika jeżeli patyczek jest suchy wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku by wystygł.