Wykonanie
Walcząc z przeraźliwym jak na maj zimnem i deszczem, trzeba zająć najprzyjemniejszą i najcieplejszą miejscówkę w domu (poza łóżkiem :), czyli kuchnię i ciepły piekarnik...Na weekend proponuję pyszne ciasto ucierane :)Z tego przepisu wyszła mi mniejsza keksówka i serduszko ;)Składniki:6 łyżek
oleju1 łyżeczka
kakao20 dag
margaryny6
jajek2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 1/2 szklanki
cukru2 szklanki
mąki3/4 szklanki suchego
makuPrzygotowanie:Utrzeć
margarynę z
cukrem, a następnie powoli dodawać
żółtka nadal ucierając.Do masy dodać przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
olej - mikserem utrzeć na gładką masę.W drugiej misce ubić pianę z
białek i szczypty
soli - delikatnie wmieszać ją do ciasta drewnianą łyżką.Całość podzielić na 3 części: do jednej wsypać
mak i wymieszać, do drugiej wsypać
kakao i wymieszać, a trzecią zostawić żółtą.Półokrągłą keksówkę dobrze nasmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą. Ciasto układać w odpowiedni sposób:
kakaowe na środek, po bokach ciasto z
makiem, a na samą górę ciasto żółte.W drugiej foremce dałam pozostałe mi resztki ciasta i po prostu wymieszałam łyżką :)Piec w 180 stopniach, ok. 50 minut, ale ja zawsze sprawdzam patyczkiem, czy już się nadaje do wyciągania :)Zapach roznosi się piękny, a od ciasta trudno się oderwać ;)
Smacznego!