Wykonanie
« Powrót  Opis:Pyszna babka. Polecam.

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
margaryna 0,75 kostek
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
olej 0,5 szklanek
adwokat 0,5 szklanek
jajka 5 sztuk
mąka tortowa 1,75 szklanek
mąka ziemniaczana 0,75 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek stołowych
rodzynki 70 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 80 gramów
lukier żółty 1 sztukWykonanie:W rondlu, na małym ogniu zagotować,
margarynę,
olej,
cukier,
alkohol,
cukier waniliowy oraz 2 łyżki
wody. Przestudzona masę wymieszać z
żółtkami oraz
mąkami wymieszanymi z
proszkiem do pieczenia. Dodać wymoczone, osączone, obtoczone w
mące ziemniaczanej rodzynki i wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z pianą ubitą na sztywno z
białek z dodatkiem szczypty
soli. Ciasto przełożyć do wąskiej, podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Lukier przygotować w/g przepisu na opakowaniu i oblać nim zimna babkę. Całość grubo obsypać posiekana
skórką pomarańczową.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: