ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomargaryna 0,75 kostekcukier 1 szklanekcukier waniliowy 1 sztukolej 0,5 szklanekadwokat 0,5 szklanekjajka 5 sztukmąka tortowa 1,75 szklanekmąka ziemniaczana 0,75 szklanekproszek do pieczenia 2 łyżek stołowychrodzynki 70 gramówskórka pomarańczowa kandyzowana 80 gramówlukier żółty 1 sztukWykonanie:W rondlu, na małym ogniu zagotować, margarynę, olej, cukier, alkohol, cukier waniliowy oraz 2 łyżki wody. Przestudzona masę wymieszać z żółtkami oraz mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Dodać wymoczone, osączone, obtoczone w mące ziemniaczanej rodzynki i wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z pianą ubitą na sztywno z białek z dodatkiem szczypty soli. Ciasto przełożyć do wąskiej, podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, wystudzić. Lukier przygotować w/g przepisu na opakowaniu i oblać nim zimna babkę. Całość grubo obsypać posiekana skórką pomarańczową.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: