Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
lukier 1 sztuk
rodzynki 0,5 szklanek
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 0,75 szklanek
mąka 1,75 szklanek
cukier 1 szklanek
margaryna 1 sztuk
jajka 5 sztukozdoby z marcepanu według uznaniaWykonanie:Na puszystą masę utrzeć
żółtka z
cukrem, a
potem z
miękka margaryną. Stopniowo dodawać
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie połączyć z
białkami ubitymi na sztywno z dodatkiem szczypty
soli. Wymieszać z wymoczonymi, osaczonymi
rodzynkami. Przełożyć do wysmarowanej, obsypanej
bułka formy na babkę i piec ok. 60 minut w 180 stopniach.
Lukier przygotować w/g przepisu na opakowaniu i oblać nim zimn a babkę oraz udekorować marcepanowymi kwiatkami.Uwagi:
Sok cytrynowy można zastąpić
octem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: