ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegolukier 1 sztukrodzynki 0,5 szklaneksok z cytryny 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 2 łyżek stołowychmąka ziemniaczana 0,75 szklanekmąka 1,75 szklanekcukier 1 szklanekmargaryna 1 sztukjajka 5 sztukozdoby z marcepanu według uznaniaWykonanie:Na puszystą masę utrzeć żółtka z cukrem, a potem z miękka margaryną. Stopniowo dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Wymieszać z wymoczonymi, osaczonymi rodzynkami. Przełożyć do wysmarowanej, obsypanej bułka formy na babkę i piec ok. 60 minut w 180 stopniach.Lukier przygotować w/g przepisu na opakowaniu i oblać nim zimn a babkę oraz udekorować marcepanowymi kwiatkami.Uwagi:Sok cytrynowy można zastąpić octem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: